Kunovice hostí Jízdu králů, přijely tisíce lidí

Kunovice - První Jízda králů od loňského listopadového zápisu na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO se jede v Kunovicích na Slovácku. Slavnosti přeje slunečné počasí, do Kunovic tak dorazilo několik tisíc lidí. Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v Česku, pochází z pohanských dob a v Kunovicích se koná jednou za dva roky.

První Jízdu králů konanou po zápisu do UNESCO si nenechali ujít ani místní ani lidé z širokého okolí. Akci sledoval například i prezidentský kandidát Miloš Zeman, náměstek hejtmana Libor Lukáš nebo vlčnovský starosta Jan Pijáček, který o zápis starobylého obyčeje na seznam UNESCO usiloval léta.

Program byl pečlivě připravován

„Bylo to daleko zodpovědnější než v jiných letech. Snažili jsme se zodpovědně dodržet tradice hlavního nedělního programu, který se drží starobylého scénáře, ale kromě toho jsme se také snažili udělat doprovodný program, který by lidi zaujal a chvilku čekání jim zpříjemnil,“ prohlásila starostka Ivana Majíčková.

Více informací o kunovické Jízdě králů naleznete ZDE

Družina si pro letošního kunovického krále přijela o půl desáté dopoledne, o hodinu později již žádala na náměstí Svobody o povolení jízdy městem starostku. Před radnicí poté zněly charakteristické „vyvolávky“ jezdců, které se nevyhýbaly aktuálním poměrům na radnici ani celostátní politice. Krojovaná družina bude brázdit ulice Kunovic až do podvečerních hodin.

Původ tradice

Mladí chlapci soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Jízda králů se jezdí i ve třech dalších obcích Slovácka, ve Vlčnově, Hluku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Příští neděli se akce uskuteční ve Vlčnově.

Jízda králů v Kunovicích (zdroj: ČT24)