V Liberci už nebude svítit Eltodo, město odstoupilo od smlouvy

Liberec - Ve stotisícovém Liberci už nebude veřejné osvětlení a signalizaci na křižovatkách spravovat firma Eltodo-Citelum. Město odstupuje od smlouvy. Důvodem je porušení smlouvy Eltodem, firma prý ani po urgencích městu nedodala dopravní ústřednu, která má řídit provoz křižovatek. Smlouva je navíc nevýhodná, město si správu zajistí levněji. Firma si žádného porušení smlouvy není vědoma a chce s městem o vzniklé situaci ještě jednat.

Eltodo-Citelum získalo zakázky na správu osvětlení a křižovatek ve stotisícovém městě v roce 2006 na 15 let. Jednou z podmínek byly investice do modernizace osvětlení a křižovatek dohromady za 169 milionů korun. Za šest let už firma ve městě investovala 112 milionů korun a další investice připravuje, uvedl už dříve ředitel společnosti Václav Chmelík. Peníze investované do rozvoje systému bude chtít firma zpět. Radnice je na to připravena, i když výši investic zpochybňuje. „Investice se musí doložit,“ uvedl náměstek primátorky Lukáš Martin (ČSSD).

Smlouvu města s firmou Eltodo už delší dobu kritizuje i opozice. Podle stínového radního pro ekonomiku Jaromíra Baxy (Změna pro Liberec) má Liberec omezené možnosti ovlivnit technické řešení ve svých ulicích a navíc platí příliš mnoho. Kdyby město smlouvu vypovědělo, výrazně by podle něj ušetřilo. Letos zaplatí 64 milionů korun, z toho jen 33 milionů jsou podle firmy Eltodo náklady na správu systému, zbytek je splátka investic. „Výpověď smlouvy by sice přišla na 90 milionů korun, avšak tato částka by se vrátila zhruba do pěti let v závislosti na tom, jak drahý úvěr by si město muselo vzít,“ tvrdí Baxa.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberec chce od firmy Eltodo-Citelum osvětlení převzít od 1. ledna 2013. Do té doby vypíše veřejnou soutěž na zajištění jeho správy a údržby. O investicích do rozvoje systému však chce radnice rozhodovat sama podle toho, zda na ně bude mít peníze. Ročně nechce dát vedení města do správy, údržby a obnovy víc než 35 milionů korun, z toho zhruba pět milionů by mělo jít do obnovy systému. „Věříme, že se nám mimo jiné podaří výrazně ušetřit třeba při nákupu elektřiny,“ doplnil ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Eltodo-Citelum provozuje veřejné osvětlení ve zhruba 80 městech republiky včetně Prahy. V Libereckém kraji využívají služeb firmy třeba ve Frýdlantu, Raspenavě, Lázních Libverda nebo Doksech. Když firma před lety správu veřejného osvětlení v Liberci přebírala, bylo na hranici životnosti. Systém prošel opravami a modernizací, výměny se dočkala více než čtvrtina sloupů. Systém se z původních 12 000 svítidel rozrostl na více než 13 000, přibylo hlavně osvětlení přechodů pro chodce. Světelných křižovatek bylo před lety ve městě 21, dnes je jich už 30.