Zeď opavských kasáren zdobí deska Jana Kubiše

Opava – V Opavě dnes uctili památku Jana Kubiše, který se v roce 1942 účastnil atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na budově kasáren, kde před vypuknutím druhé světové války sloužil, odhalilo město pamětní desku.

Pamětní deska autorky Pavly Kačírkové visí na budově bývalých kasáren, v nichž Kubiš působil. Kačírková navrhla desku s průstřelem, která je zhotovena z nerezu. „Symbolika jejího návrhu je víceznačná, může v nás evokovat například Kubišovy osudové okamžiky,“ uvedl už dříve primátorův náměstek Dalibor Halátek.

  • Deska na opavských kasárnách zdroj: ČT24
  • Symbolický průstřel je motivem pamětní desky věnované Janu Kubišovi zdroj: ČT24

Jan Kubiš

se narodil v roce 1913 a po ukončení povinné školní docházky pracoval jako čeledín. V říjnu 1935 byl povolán na základní vojenskou službu. Později, už jako absolvent poddůstojnické školy, dosáhl hodnosti desátníka a byl převelen do 34. pěšího pluku Střelce Jana Čapka v Opavě. Tam byl povýšen do hodnosti četaře. Při mobilizaci působil jako zástupce velitele čety v lehkých opevněních na Opavsku. Po demobilizaci byl z armády propuštěn a vrátil se do Vilémovic, kde pracoval jako dělník v cihelně. V červnu 1939 ilegálně přešel hranice do Polska, kde se připojil ke vznikající československé vojenské jednotce v Krakově. Později působil ve francouzské cizinecké legii. Po porážce Francie odplul do Anglie. V srpnu 1941 nastoupil výcvik britských instruktorů ke speciálním operacím, sabotážím a parašutistický kurz. Stal se členem Zvláštní skupiny D a na návrh jeho přítele Jozefa Gabčíka byl vybrán místo zraněného Karla Svobody do Operace Anthropoid.