Kdysi zdevastovaný dubský zámek je opět chloubou jižních Čech

Dub (Prachaticko) – Po čtrnácti letech prací dostala důstojnou podobu první část tzv. malé Hluboké – zámku v Dubu u Prachatic. V roce 1998 ho koupili manželé Battagliovi a kdysi výstavnou budovu poničenou v době, kdy sloužila jako internát, postupně začali opravovat. Ačkoli získali i státní nebo evropské příspěvky, většina prostředků jde z kapes majitelů.

Renesanční zámek v Dubu byl v roce 1948 znárodněn, stát se k němu ale zachoval macešsky. Proměnil stavbu v internát, původní vznešené prostory nechal vykachlíkovat a dále se o zámek nestaral. Půl století proto chátral, rodina Bromovských, která ho po revoluci zrestituovala, neměla na nákladnou rekonstrukci. Oprava proto začala až s novými majiteli. Když Battagliovi do své nové rezidence poprvé vstoupili, čekaly je kromě vykachlíkovaných místností také shnilé podlahy nebo zničené dveře.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Do rekonstrukce se pustili často i vlastníma rukama. „Většinu maleb na zámku si dělám sama,“ zdůraznila zámecká paní Jana-Marie di Battaglia jednu z renovovaných místností. Snaží se vrátit zámek do podoby, jakou získal po novogotické přestavbě v 19. století. Kromě vlastních zdrojů spoléhají na dotace od státu i Evropské unie. „Opalují se dveře, dělají se nové omítky, dávají se nová okna,“ shrnul majitel zámku Jaroslav di Battaglia. Občas ale restaurátoři tápají. V zámku se totiž nedochoval téměř žádný nábytek, zařizují ho proto na základě vzpomínek pamětníků nebo obrazů a fotografií. „Radíme během restaurátorských prací,“ poznamenal ředitel českobudějovické pobočky Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Zámek má dnes opravenou fasádu, novou střechu a obnoven je také park. Z 27 místností ještě není zcela dokončena žádná. Přesto majitelé upozorňují, že už dnes stojí zámek za prohlídku. „Když přijdou turisté a řeknou 'my bychom přišli, až to bude hotové', já říkám: 'Tak to přijdou vaše vnoučata či pravnoučata,'“ shrnula Jana-Marie di Battaglia.

Dubský zámek je otevřen celoročně. Jeho majitelé pořádají koncerty, besídky, soutěže, výstavy i svatby.