V Havířově se popralo šedesát lidí

Havířov - V Havířově-Šumbarku se v pátek popralo na šedesát lidí. Zřejmě šlo o dvě skupiny - Romy a extremisty. Policejní mluvčí Zlatuše Viačková to ale odmítla potvrdit. Pouze uvedla, že policie prověří i možný rasový podtext rvačky. V nemocnici skončili tři lidé, mezi nimi i jeden policista.

Proč rvačka vypukla, policie zatím neví. Incident zřejmě vypukl v restauraci, kam se radikálové vydali na oslavu. Restaurace je v místě, kde žije hodně Romů. „Jedna skupina byla zahnána na soukromý pozemek, který má uzavřenou mříž. I když je mříž oddělovala, obě skupiny proti sobě útočily. Vzájemně po sobě házely sklenice, dlažební kostky a další předměty,“ řekla Viačková. Při bitce byla poškozena dvě osobní auta.

Podle serveru iDnes.cz extremisté oslavovali nedaleko Jarošovy ulice, kde bydlí skoro jen Romové. Asi dvacet radikálů posilněných alkoholem se vydalo k restauraci Bivoj, kam místní pravidelně chodí. Radikálové prý začali Romům nadávat. Z okolních domů ale přiběhli na pomoc další Romové. Radikálové se kvůli přesile dali na útěk. Zachránil je až majitel jednoho průmyslového areálu, který je vpustil dovnitř a zamkl za nimi mříž. I tak na sebe ale obě skupiny útočily. Bitku museli ukončit policisté.  

Policie případ vyšetřuje jako výtržnictví, ublížení na zdraví a poškození cizí věci. Mluvčí uvedla, že kriminalisté kromě výslechu účastníků z obou skupin vyhodnotí i záběry z kamerového systému a budou také prověřovat rasový podtext rvačky.