Spoje na plynovodu Gazela musí dělníci svařit na milimetr přesně

Plzeň – Desítky dělníků, kteří pracují na stavbě nového plynovodu Gazela, se dnes potýkaly s výstavbou obzvlášť komplikovaného úseku. U Sviňomaz na severním Plzeňsku pokládali čtvrt kilometru dlouhý spoj, který se navíc ohýbá. Stroje proto musely postupovat s maximální opatrností. Štáb České televize byl u toho.

Osmnáct metrů dlouhé trubky zvedají jeřáby pomocí speciálních lan s ocelovou výztuží. Při jejich pokládání pak rozhodují centimetry. Nikdo ze čtyř stovek dělníků proto nesmí chybovat. Než se ale 250metrový úsek položí, trubky se musí svařit na milimetr přesnými spoji.

Plynovod zamezí „krizím“ s dodávkami plynu z východu

Se stavbou plynovodu se začalo v září minulého roku kvůli rusko-ukrajinské krizi. Po jeho dokončení už by ale nic podobného hrozit nemělo.

„Přepravní kapacita Gazely je zhruba třicet miliard krychlových metrů za rok, což je v porovnání trojnásobná roční spotřeba České republiky,“ říká mluvčí společnosti NET4GAS Milan Řepka. Nový plynovod, jehož stavba vyjde na deset miliard korun, navíc bude patřit k jedněm z nejbezpečnějších v Evropě. Dokončen by měl být v říjnu letošního roku.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)