Muzea v noci praskala ve švech – ještě víc než loni

Praha – Více lidí než loni navštívilo v noci ze soboty na neděli pražská muzea. Sbírky byly přístupné zdarma v rámci Pražské muzejní noci. Lidé si nejvíce oblíbili letecké muzeum ve Kbelích, České muzeum hudby, Muzeum hl. m. Prahy a novou budovu Národního muzea. Do nich a dalších zúčastněných muzeí přišlo podle koordinátorky muzejní noci Ivany Havlíkové přes 200 tisíc lidí. Akci pochválil také ředitel Národního muzea Michal Lukeš, ačkoli poukázal, že návštěvnost byla na hranici únosnosti.

Pražská muzejní noc začala v sedm hodin večer, skončila hodinu po půlnoci. S výjimkou Vyšehradu a Staroměstské mostecké věže, kde bylo symbolické vstupné, bylo všude otevřeno zdarma.

Počet 200 tisíc návštěvníků není ovšem zcela přesný – jedná se o jednotlivé vstupy, kterých oproti loňské muzejní noci přibylo o 18 tisíc. Počet návštěvníků tak byl zřejmě o něco nižší, protože někteří z nich zřejmě zavítali na více míst. Kromě počtu vstupů se ovšem letos také zvýšil počet míst, kde bylo v noci otevřeno. Letos se do akce zapojilo 39 muzeí, galerií a dalších kulturních zařízení, která zpřístupnila celkem 65 objektů. „Loni jich bylo 34 s šesti desítkami objektů,“ řekla koordinátorka Havlíková.

S průběhem Pražské muzejní noci byl spokojen generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Poukázal, že návštěvnost byla na hranici únosnosti. Noví účastníci noci muzeí ovšem pomohli návštěvníky více rozptýlit po městě včetně jeho okrajových částí. „Muzea byla plná, autobusy jezdily, lidé byli spokojeni a žádný negativní ohlas nemám, i když se pochopitelně dá všechno zlepšovat,“ shrnul ředitel Lukeš.

Zájem příchozích každoročně podněcuje nejen bezplatný vstup, ale i spousta atraktivních doprovodných programů, kdy ve všech objektech ožijí expozice, výstavy a kulturní pamětihodnosti přednáškami, koncerty, projekcemi a soutěžemi. I letos pamatovali organizátoři na děti a připravili pro ně speciální akce. „Je to úžasná příležitost – ale muzea žijí během celého roku a na to chceme upoutat,“ upozornil Michal Lukeš.

V Praze vyvrcholil Festival muzejních nocí, do kterého se od 18. května postupně zapojil rekordní počet 270 muzeí, galerií, občanských sdružení a dalších kulturních organizací ze 140 měst.

Rekordní návštěvy při pražské muzejní noci (zdroj: ČT24)