Kvůli vydírání je u soudu krajská zastupitelka ČSSD

Praha - Problémy se zákonem má vedle poslance Davida Ratha další významný člen středočeské ČSSD. Krajská zastupitelka a předsedkyně krajského výboru pro dopravu Miloslava Vlková stojí před soudem kvůli údajnému vydírání. Píše o tom deník Právo. Ještě jako starostka Štěchovic měla Vlková nutit svou podřízenou, aby dala výpověď. I přes soudní stíhání politička zůstává na kandidátce strany pro podzimní krajské volby.

V případě odsouzení hrozí Vlkové čtyři roky vězení, potrvrdil Ondřej Šmelhaus, vedoucí státního zástupitelství Prahy-západ, který v případu podával žalobu. Vlková podle deníku přiznala, že soudní jednání začalo již v dubnu.

Vlková měla podle obžaloby vytvářet „nemístný nátlak“ na zaměstnankyni knihovny ve Štěchovicích, aby podala výpověď. Sama ji přitom v roce 2010 zaměstnala na dohodu o provedení práce. „Tato dáma spravovala knihovnu a veřejně přístupnou internetovou stanici. Na té si vyvěsila klip, který sympatizuje s fašismem,“ vysvětlila bývalá starostka Štěchovic svůj postup.

Je to jen politický boj, tvrdí Vlková

Krajská zastupitelka za ČSSD obvinění z vydírání odmítá a tvrdí, že se s ženou, jejíž jméno nechce zveřejnit, na ukončení smlouvy v klidu dohodla. Podle Vlkové je stíhání spojeno s politickým bojem. Knihovnice prý kandidovala ve volbách jako nezávislá za ODS. „Mně to prostě přijde naprosto absurdní… Beru to jako účelové stíhání,“ konstatovala.

Deník Právo se o stíhání Vlkové dozvěděl díky odposlechům Davida Ratha. Jeden z obviněných v kauze Buštěhrad Petr Kott si na Vlkovou stěžoval, že kvůli ní nemůže být na volitelném místě krajské kandidátky. „Takže já jsme nemohl na kandidátku a může tam Vlková, která má na krku obžalobu… Bude na kandidátce, prosím tě,“ řekl podle Práva exposlanec své partnerce Kateřině Pancové. Vedení středočeské ČSSD i celé strany se odmítlo k případu vyjadřovat.