Opravy na Šaldově náměstí výrazně zkomplikují dopravu v Liberci

Liberec – Výměna tramvajových kolejí na Šaldově náměstí v létě výrazně zkomplikuje provoz liberecké MHD. Sedmdesát procent všech linek bude mít na skoro celý červenec změněné trasy. Zejména kvůli autobusům budou Klostermannova a Šamánkova ulice jednosměrné, ve směru do centra se bude jezdit od bazénu přes Vítěznou a Husovu ulici.

Výměna dosloužilého tramvajového kolejiště na Šaldově náměstí si vyžádá několik milionů korun. Oprava přinese mimo jiné plynulejší jízdu aut přes kolejiště a zlepší se i odvodnění křižovatky, odstřikující voda z aut už by pak neměla ohrožovat chodce.   

Při výluce také na zastávkách v horním centru města technici instalují informační tabule, které budou ukazovat aktuální příjezdy autobusů a tramvají. V Liberci v minulosti k přestupu využívali cestující zejména terminál ve Fügnerově ulici, po otevření nákupního centra Plaza před několika lety se to ale změnilo. „Z Šaldova náměstí se stal přestupní uzel, cestujícími poměrně hodně využívaný,“ potvrdil provozně-technický šéf Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Ludvík Lavička.   

V Liberci je zatím jen jedna informační tabule, u vlakového a autobusového nádraží, její pořízení vyšlo na sto tisíc korun. Dvě výrazně větší tabule pro Šaldovo náměstí vyjdou na 700 tisíc. Údaje o příjezdech autobusů a tramvají jsou na informačních panelech velmi přesné. Data získávají z centrálního dispečinku, který sleduje jednotlivé spoje prostřednictvím GPS. Prostřednictvím infotabule dopravní podnik informuje také o výlukách.   

Jednu takovou budou mít v Liberci už o tomto víkendu. Tramvaje nebudou jezdit od sobotního rána do nedělního večera z Fügnerovy ulice až na konečnou v Horním Hanychově. Ve smyčce u Viaduktu vymění dosloužilou výhybku, pětiletou revizí projdou dvě měnírny na trati a pracovat se bude i na odstavné koleji na Vápence.