Kvůli sporům o peníze je zastavena oprava přibyslavské školy

Přibyslav – Opravy přibyslavské školy jen pár měsíců od začátku stavebních prací přerušil spor o peníze. Konkrétně o to, kdo zaplatí vícepráce, se kterými nepočítal projekt. Jedna z největších investičních akcí města za téměř 60 milionů korun tak může úplně skončit. Projekční firma sice některé drobné nedostatky uznává, ale vylučuje, že by měly vést k zastavení prací. Obviňuje stavebníka, že podhodnotil cenu jen proto, aby uspěl ve výběrovém řízení.

Po stavebních dělnících zůstala v přibyslavské škole jen zbouraná část budovy, vyklizené sklepy a část základů pro novostavbu. „Technický dozor zastavil stavbu a čekáme na odstranění chyb projektanta. Čili to je hlavní příčina, proč stavba stojí,“ vysvětluje starosta Přibyslavi Jan Štefáček.   

Město odmítá hradit vícenáklady, které začala požadovat stavební firma za práce, se kterými nepočítal projekt. Podle mluvčího stavební firmy Unistav Marka Navrátila není projekt na rekonstrukci v pořádku - jedná se prý o celé spektrum prací napříč všemi rozpočtovými kapitolami. Naopak projektant tvrdí, že je vina na straně stavební firmy: „Hledá jakoukoliv záminku pro to, aby si byl schopný na vícepracích tu nízkou cenu vykompenzovat,“ tvrdí ředitel firmy Arch.Design project Jan Stoklasa. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Starosta přiznává, že teď hrozí úplné zastavení prací, a to by podle jeho slov byla velká škoda pro město i žáky školy, hledá se proto kompromisní dohoda. „Podle mě se snese všechno na město, všechny vícenáklady a ještě z toho bude ostuda,“ obává se zastupitel Josef Pelikán. V rámci rekonstrukce měli zbourat i starou azbestovou část budovy a postavit novou. Přáním vedení školy proto je, aby se pozastavené práce opět co nejdřív rozběhly.