Na Máchově jezeře jsou sinice

Doksy - V Máchově jezeře jsou už od začátku sezony sinice. Pro jezero to ale není nic neobvyklého. Kvůli sinicím hygienici kvalitu vody jako nevhodnou pro vnímavé jedince považovali po celou loňskou sezonu. Nevhodné ke koupání bylo Máchovo jezero až od konce srpna. Tento víkend přitom tuzemská koupaliště zažila kvůli tropickým teplotám poprvé opravdový nápor.

Máchovo jezero je klíčové pro turistický ruch v celém regionu. Bez čisté vody sem turisti nepřijedou. Město Doksy, které si jezero pronajalo, plánuje vodu vypustit a vylovit přemnožené bílé ryby. Ty totiž u dna víří bahno a to sinicím svědčí. Chemická očista, která v posledních letech přišla na 15 milionů korun, se tentokrát opakovat nebude - nejsou na to peníze. Vypuštění je ale naplánované na zimu, tak aby neohrozilo letní sezonu.

Loni bylo v Libereckém kraji v provozu 46 přírodních koupališť, venkovních bazénů a přehrad. Kvůli sinicím provozovatel třikrát uzavřel Hamerské koupaliště. Loni neotevřeli v Dubici, Heřmanicích v Podještědí, Horní Polici, Jilemnici i Huti na Jablonecku.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)