Exmanažer Povodí Moravy Kopřiva dostal pokutu 50 tisíc

Brno - Městský soud v Brně dnes uložil pokutu 50 000 korun bývalému manažerovi státního podniku Povodí Moravy Cyrilu Kopřivovi. Podle rozsudku porušil povinnost při správě cizího majetku, a i když škoda nakonec nevznikla, soud jeho jednání označil jako pokus o trestný čin.

Kopřiva podle rozsudku pochybil při zadávání zakázky na odstranění biomasy a provzdušnění na Brněnské přehradě v roce 2009. Povodí Moravy nejprve dostalo nabídku ceny za tyto práce od brněnské firmy Asio. K výběrovému řízení ji ale Kopřiva nepřizval a smlouvy na oba kontrakty uzavřel za podnik s jinými dodavateli. Nakonec však práce udělala firma Asio, která byla nejlevnější. Povodí Moravy mohlo přijít o statisíce korun. „Jak vyplynulo z hlavního líčení, Kopřiva předražil zakázky, když neoslovil firmu s příznivější nabídkou,“ řekl novinářům státní zástupce Michal Potomský.

Brněnský soud už před časem Kopřivu zprostil viny. Případ k němu vrátil odvolací krajský soud, podle kterého bývalý manažer porušil ustanovení zákona o zadávání veřejných zakázek i zákona o majetku ČR. Městský soud dnes vyjáření respektoval a přiklonil se k němu. „Rozhodnutí soudu nebudu komentovat,“ řekl Kopřiva.

Při minulém líčení vinu popřel. Argumentoval tím, že chtěl, aby zakázky dělaly ekonomicky silnější firmy, které by se s případnými komplikacemi při jejich realizaci dokázaly lépe vypořádat. Tuto argumentaci však soud zamítl s tím, že některé firmy, které Kopřiva oslovil, nebyly příliš velké a stabilní.