Exstarosta Jičína musí vysvětlovat podezřelý nákup pro město

Jičín – Záhy poté, co zastupitelé Jičína odvolali starostu Martina Puše (ODS) kvůli problematickým zakázkám, se objevují v souvislosti s jeho osobou další nevysvětlené záležitosti. Někteří zastupitelé chtějí, aby objasnil okolnosti nákupu budovy pro město od firmy Fabricom. Radnici stála 45 milionů, což podle některých bylo více než její tržní hodnota. Starosta navíc získal pozemek od manažera firmy, který obchod dojednal.

Před čtyřmi roky město koupilo za 45 milionů podle některých předražený komplex od firmy Fabricom. Starosta současně získal pozemek od manažera stejné firmy a bývalého spoluvlastníka budovy Jiřího Ticháčka. „Mnoho lidí se domnívá, že tato transakce byla odměnou starostovi za to, že město pořídilo tento dům,“ uvedl 1. místostarosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).

Bývalý starosta Puš získal pozemek v atraktivní lokalitě Brada u Jičína. Obchod ale odmítl objasnit i na opakovaný dotaz s tím, že jde o jeho privátní věc. Sám Ticháček, který obchod dojednal, uznal, že komplex byl na trhu neprodejný. Tím pádem byl prý rád, že si ho koupilo město. Ani on ale nechtěl vysvětlit, jaký pozemek, proč a za kolik bývalému starostovi Pušovi prodal a zda nešlo o odměnu za zprostředkovaný obchod.

Celkem čtyřicet milionů dal na dům stát a pět zaplatilo město, které musí další desítky milionů vložit do opravy. Podle místostarosty Hamáčka vyjde nákup domu pro úředníky na víc než sto milionů.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)