Památkáři bojují za historický most v Brandýse nad Labem

Brandýs nad Labem – Památková asociace stále nevzdává boj o zachování historického mostu v Brandýse nad Labem. Podle odborného posudku, který si nechala vypracovat, by rekonstrukce mostu z roku 1878 vyšla až o polovinu levněji než stavba nového. Středočeský kraj přesto trvá na jeho demolici, začít by měla za necelý měsíc.

Výstavba nového mostu bude stát 216 milionů korun. Podle některých odborníků by ale rekonstrukce vyšla maximálně na 120 milionů. Asociace památkářů proto požádala kraj, aby své stanovisko přehodnotil. Na výjimečnost stavební konstrukce navíc upozorňují i památkáři. „Rozhodně bychom doporučovali most ponechat, rekonstruovat a upravit pro nové potřeby,“ uvedl Pavel Kroupa z Národního památkového ústavu.

Kraj: S dodavatelem stavebních prací už je podepsaná smlouva

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Kraj tvrdí, že projekt převzal po bývalém vedení úřadu. „Jediný moment, kdy bychom mohli zapochybovat nad konáním našich předchůdců, tak by bylo tehdy, pokud by ministerstvo kultury řeklo, že to je památka,“ řekl ČT středočeský radní pro dopravu Robin Povšík (ČSSD). Hejtmanství argumentuje i tím, že s dodavatelem stavebních prací už je podepsána smlouva a na nový projekt rekonstrukce není čas. Výstavbu mostu totiž zaplatí evropské peníze, které se musí vyčerpat do konce roku 2013. Kraj by o ně jinak přišel a musel by sáhnout do vlastních zdrojů.

Ministerstvo částečnou historickou hodnotu mostu přiznává. „Na mostě jsou nejcennější příhradové nosníky, to bylo první použití v našich zemích,“ uvedl Václav Janáček, který pro resort vypracoval odborný posudek. Do seznamu kulturních památek ale most zapsat odmítlo. Jakákoliv renovace by totiž podle mluvčího ministerstva Stanislava Brunclíka v nejlepším případě znamenala postavit jeho kopii: „V okamžiku, kdy by vznikla jeho kopie, tak to jakékoliv památkové hodnoty pozbývá.“