Celníci objevili padělky v hodnotě 31 milionů korun

Domažlicko/Nymburk – V rodinném domě v Horní Folmavě nabízeli prodejci zákazníkům prostřednictvím katalogu padělané zboží. Jde o inovaci ve skrytém prodeji nelegálního zboží, kterou odhalili celníci ve čtvrtek. Případy s padělky se ale v těchto dnech množí. Den předtím totiž celníci objevili sklad s padělanými botami v bývalé pekárně v Nymburce.

V prvním zmíněném případě však sloužil objekt před časem jednak k bydlení, ale částečně i jako obchod. Celníkům se v něm podařilo zajistit zboží v odhadované hodnotě osm milionů korun. 

„Padělky byly zákazníkům v obchodě nabízeny prostřednictvím nabídkového katalogu a v případě zájmu o 'značkové zboží' jim byly následně zpřístupněny soukromé prostory domu, v nichž byly padělky vystaveny,“ vysvětlila mluvčí celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová techniku distribuce podvodníků.    

V souvislosti s domažlickým případem jsou podezřelí dva vietnamští příslušníci. Údajně se měli dopustit porušení práv k ochranné známce a jiným označením a porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. 

Mimo oblečení však pracovníci celnice objevili přes osm set pirátských CD a DVD nosičů, téměř tisícovku neznačených cigaret a zhruba šedesát párů obuvi. 

Nymburk

V Nymburce se však obchod s padělky rozjel ve velkém. V bývalé pekárně objevili ve středu policisté provizorní sklad falešných bot značky Crocs – šlo zhruba o 26 tisíc padělků. Policie zadržela s botami i šestnáct cizinců, kteří měli obchody řídit. Škoda, kterou způsobili majitelům práv duševního vlastnictví, je zhruba 23 milionů korun.

Kolem objektu staré pekárny se prý často potulovali cizinci, a proto si policie budovu vytipovala. „Otevřeli jsme sklad a tam jsme viděli linku a šestnáct dělníků, kteří právě vyráběli boty,“ řekla Martina Kaňková mluvčí Celního ředitelství Praha. Prodejci si však stále stojí za názorem, že obuv nejsou padělky.