Praha se popere s letními výlukami dopravy

Praha - Začátek letních prázdnin se již tradičně nese ve znamení dopravních uzavírek a objížděk. Řidiči se v hlavním městě proto musí obrnit trpělivostí. Od prvního červencového dne se totiž bude rekonstruovat hned několik úseků zároveň – včetně dopravní tepny 5. května a Letenského tunelu. Výluky ale chystá také městská veřejná doprava, hlavně metro.

Letenský tunel se autům uzavře již tuto neděli a jeho opravy potrvají až do konce července. "Využili jsme možnosti, kdy bude kompletně rekonstruováno Letenské náměstí a tramvajová trať na Letné, zevnitř tunelu budeme provádět opravu obležení a injektáže tunelu," upřesnil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. 

Podobný osud čeká i ulici 5. května. Výměna vozovky kvůli snížení hlučnosti provozu začne ve stejný den jako letenská oprava. Na první prázdninový měsíc se omezí transport od Hvězdovy ulice až po přemostění Jižní spojky. V obou směrech by však měly fungovat alespoň dva jízdní pruhy. 

Dopravní omezení v Praze (zdroj: ČT24)

Zúžením se nevyhne ani ulice K Barrandovu, na níž se začne pracovat od 10. července. Řidiči zde mohou očekávat pouze jízdu v jednom pruhu. Určitá omezení potkají i ulici Jičínská a Poděbradská

„Léto je ideální období pro uzavírky v hlavním městě, intenzita dopravy kvůli dovoleným klesá zhruba o deset až patnáct procent,“ vysvětlil Mrázek, proč se město pustilo do hromadných oprav zrovna v letních měsících. 

Mapka omezení dopravního úseku v Praze
Zdroj: ČT24

MHD 

Cestující, jejichž každodenní trasa vede přes Michelskou ulici, musí počítat s její kompletní uzavírkou. A to nejen během následujících dvou měsíců, ale dokonce do poloviny listopadu. Linky autobusů už mají stanové objížďkové trasy, Michelská je totiž rozkopaná delší čas. Rekonstrukce prací se dotkne celkem šesti autobusových linek. 

Intervaly metra se prodlouží o několik minut na všech linkách až o jednu a půl minuty. Největší výluky čekají trasu A v oblasti Můstku a stanice Dejvická, kde vlaky přestanou jezdit úplně. V září se však „zelená“ trasa uzavře na tři dny kompletně – z konečné na konečnou. Dopravní podnik totiž hodlá měnit výhybky. 

Kateřina Fifková k výlukám metra (zdroj: ČT24)

Také některé tramvajové linky nejsou v pořádku a stav tratí technicky nevyhovuje. Začínají platit vyloučené úseky tras Průběžná, Nádraží Hostivař, Letenské náměstí, Hradčanská, Flora a další. Kompletní seznam ochrnutých tramvají poskytne Dopravní podnik

Prahu celkem ochromí skoro třicet silničních oprav, které vyjdou Technickou správu komunikací na miliony korun.