Udání, nová metoda na zloděje kovů

Ostrava - Radnice jednoho z ostravských obvodů, Mariánských Hor, ztratila trpělivost se zloději kovů. Slibuje deset tisíc korun tomu, kdo policii podá jakékoliv informace. Jen od začátku roku tam zmizela z ulic stovka kanálových poklopů. Radní škodu vyčíslili na tři sta padesát tisíc korun.

Udej zloděje a dostaneš peníze. Tak zní nezvyklý vzkaz z radnice ostravských Mariánských Hor. Nechce už totiž kupovat další kanálové poklopy. „Na plakátech na Divokém západě je vždycky napsané: odměna, dopadnete-li pachatele živého nebo mrtvého, dostanete zaplaceno, tak jsme udělali totéž,“ říká trochu s nadsázkou místostarosta městského obvodu Mariánské Hory a Hukvaldy Jiří Jezerský. „Tento kanálový poklop odcizili zloději asi před týdnem, ukradli i ten naproti,“ ukazuje Miroslav Kelner z ostravského odboru výstavby vodního hospodářství a zemědělství.  

Za půl roku vznikla škoda ve výši tři sta čtyřicet jedna tisíc korun. Radnice ale může zaplatit daleko víc. Zodpovídá totiž nejen za stav kanálů, ale i za případné úrazy. „Podle novely vyhlášky nesmíme vykupovat odpady výše uvedené, například vodárenské a kanalizační zařízení,“ cituje z vyhlášky Tomáš Vavřík z ostravské sběrny surovin.  

Poklopy od kanalizace nevykupujeme, informuje cedule ve sběrně surovin. Realita je ale jiná. To České televizi mimo kamery potvrdil majitel jedné ze sběren. Po odchodu z práce zapíná kamery, aby jeho zaměstnanci opravdu poklopy nevykupovali. Ostravský obvod Mariánské Hory nyní nechává vyrobit desítky kanálových mříží z plastu.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)