Ústecký kraj chce obnovit eurodotace na vzdělávání

Ústí nad Labem - V červnu zastavené eurodotace na vzdělávání chce Ústecký kraj probrat přímo s ministerstvem školství a dosáhnout buď obnovení programu, nebo alespoň získat vysvětlení. Rozhodnutí ministerstva je podle náměstka hejtmanky Pavla Koudy účelové, protože mu docházejí peníze z evropských zdrojů. Celkem mělo do vzdělávacích projektů v Ústeckém kraji přijít asi 1,4 miliardy korun, teď jde o stamiliony.

Ministerstvo tvrdí, že k zastavení dotací pro Ústecký kraj ho vedly výsledky vlastních kontrol, policejní vyšetřování i zprávy z médií. Podle serveru Aktuálně.cz končily stovky milionů stále u stejných firem spojených s politiky. Peníze měly získávat buď přímo, nebo prostřednictvím jiných společností. „Pozastavení je účelové a články na Aktuálně.cz lživé a nepravdivé,“ říká Kouda.

Pozastavení plateb se podle červnových odhadů týká asi 200 milionů korun. Dotace v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost fungují tak, že žadatel dostane hned po přidělení dotací asi 20 až 25 procent, začne s projektem a pak předkládá vyúčtování.

Krajští úředníci tvrdí, že ministerstvo potrestalo nevinné. „Jde o příspěvkové, neziskové organizace, kterým by to způsobilo obrovské problémy,“ uvedla vedoucí oddělení evropských vzdělávacích grantů Martina Černá. „Navíc minimálně 80 procent projektů je realizovaných dobře,“ dodala. O kolik přesně jde, je podle ní těžké odhadovat, ale půjde o stovky milionů. Kraj navíc ve svém vyjádření prohlásil, že bylo zastaveno všech sedm dílčích grantů, i když audit našel pochybení jen ve třech. „Hlavním důvodem bude zřejmě nedostatek peněz na ministerstvu školství,“ prohlásil Kouda.

Ústecký kraj nemusí být se zastavenými dotacemi jediný. Podle informací České televize ministerstvo prověřuje i Středočeský kraj.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)