Olomouc hostila prestižní konferenci o výzkumu léčby rakoviny

Olomouc - V Olomouci se setkali vědci z celého světa na prestižní konferenci o výzkumu léčby rakoviny nazvané Natural Anti-cancer Drugs. Bavili se hlavně o nových látkách, které pocházejí z přírody, ale také o moderních léčebných postupech. „Smyslem té naší konference bylo do Olomouce přilákat vynikající řečníky. Šlo nám také o to získat kontakty na vynikající výzkumné skupiny,“ popisuje ředitel Laboratoře růstových regulátorů Miroslav Strnad.

Nadějí pro pacienty s rakovinou plic je látka s protinádorovým účinkem zvaná Roskovitin. Je odvozena od rostlinných růstových hormonů, jež před třinácti lety objevil tým profesora Miroslava Strnada. Zatím je ve fázi zkoušení. Užívají ho dobrovolníci v nemocnicích po celém světě, paradoxně v Česku se tato látka nezkouší. 

Výzkum a názory na takovéto nové látky, které pocházejí z přírody, bylo jedno z témat olomoucké prestižní konference. Důležitost výzkumu těchto látek shrnul vedoucí amerického institutu pro výzkum rakoviny (National Cancer Institute) David Newman následovně: „Víc než sedmdesát procent léků používaných pro léčbu rakoviny jsou buď přírodní látky, nebo jsou to látky, které vycházejí z přírodních látek.“

Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci Mariána Hajdúcha se velmi často jedná o různé chemické struktury z rostlinné říše, které stojí na začátku výzkumu, a ty slouží podle jeho slov jako taková motivace nebo múza pro další výzkum. Čeští badatelé jsou velice úspěšní a ve světě špičkové vědy se o nich ví. Dokladem je i spolupráce na novém krému, který obsahuje látku zabraňující stárnutí kůže. Tu objevili také v olomouckých laboratořích a testována byla v Kalifornii.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)