Kůrovec napadl na Modravě další tisíce stromů

Modrava (Klatovsko) - Dřevaři na šumavské lokalitě Na Ztraceném už zpracovali všech zhruba 1 500 stromů napadených kůrovcem, které byly původně určeny k asanaci. Škůdce ale mezitím vylétl a napadl další stromy, zásahy proto budou pokračovat. Správci parku odhadují, že zakročit bude ještě třeba až u tisíců stromů. Na místě mají své lidi i aktivisté a situaci sledují.

Kolik dalších kmenů škůdce napadl a bude je nutné pokácet nebo oloupat nastojato, zatím není jasné. „Přesně to bude možné spočítat po výletu kůrovce v červenci. Každopádně to nebudou stovky, ale spíše tisíce stromů,“ uvedl mluvčí parku Pavel Pechoušek. Brouk je podle něj z většího procenta ve stadiu kukly a larvy, nálet probíhá nepřetržitě z bezzásahových zón. „Určitě bude potřeba zasahovat dále, a to do té doby, kdy to bude mít smysl,“ dodal mluvčí.

I při další vlně zásahů v lokalitě se bude podle správců parku většina stromů odkorňovat nastojato a menší část kácet. Nadále se budou porážet menší skupinky stromů, aby nevznikaly velké mýtiny. Na místo s pokácenými stromy naváže část lesa, kde se jen loupe kůra ze stojících kmenů. Pokácené a oloupané stromy tak tvoří jakousi šachovnici.

Na Ztraceném bylo letos původně označeno k asanaci kolem 1 500 stromů napadených lýkožroutem. Z toho už dřevaři v malých ostrůvcích maximálně po 15 kmenech pokáceli 452 stromů a oloupali z nich kůru. Z dalších 1 100 stromů do dneška oloupali kůru bez kácení.

Loni v létě aktivisté bránili kácení stromů blokádou. Letos zatím zásahy neblokují. Stále se jim sice nelíbí, že se v oblasti vůbec kácí, připustili ale, že metoda, kdy nevznikají velké holiny, je šetrnější. Obrátili se však na Českou inspekci životního prostředí, aby postup správy parku prověřila. „Stále jsme ve střehu, situaci monitorujeme. Blokáda zatím nezačala, uvidíme, jak se bude vše vyvíjet dál,“ řekl mluvčí loňské blokády Vratislav Vozník.