Ptáci ve skříni. Muzeum Vysočiny skrývá unikátní sbírku ptactva

Jihlava – Speciální prachotěsné skříně jihlavského Muzea Vysočina skrývají unikátní kolekci evropského ptactva. Sbírku čítající 555 exponátů začal v roce 1812 vytvářet šlechtický rod Dalbergů a dnes se řadí mezi nejcennější a nejucelenější sbírky tohoto druhu v Česku. Je navíc mimořádně zachovalá, mj. proto, že se z obav před světelným poškozením prakticky nevystavuje; k vidění byla naposled krátce v roce 2001.

Nosnou myšlenkou sbírky bylo vybudování kolekce ptáků, kteří se kdy vyskytovali v Evropě. Vlastníci dačického panství, šlechtický rod Dalbergů, ji začali budovat v roce 1812. Vůbec první exemplář je preparát jespáka křivozobého. Vlastním zakladatelem dnešní kolekce byl Fridrich Egbert Dalberg, který práci na sbírce zahájil v roce 1830.

„Sbírka je z vědeckého hlediska cenná hlavně tím, že většina těch exemplářů obsahuje údaje o místě získání, datu získání, což u těchto starých sbírek není zdaleka automatické,“ říká kurátorka sbírky Klára Bezděčková.

  • Orlosup bradatý zdroj: ČT24
  • Jespák křivozobý zdroj: ČT24

Vedle řady exponátů evropského ptactva (vůbec největším kusem ve sbírce je preparát orlosupa bradatého) jsou součástí kolekce také exotičtější exempláře, mj. severoamerický křepel virginský nebo frankolín obecný z Asie. „Zajímavostí je také drop malý, což je jihoevropský druh, ale u toho exempláře je zajímavé, že byl získán v saské Lužici, takže je vidět, kde všude bylo možné v minulosti dropa najít,“ dodává Bezděčková.

Autor ornitologické sbírky hrabě Dalberg sbíral i motýly, zabýval se minerály a zajímaly ho i nejmodernější světové trendy v zemědělství. „Byl to velice osvícený člověk a na svém dačiském panství zaváděl do praxe všechny nové zemědělské i lesnické metody,“ podotkl kurátor zoologických sbírek vysočinského muzea Pavel Bezděčka.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)