Ostravská zoo představila veřejnosti malého opičáka

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada láká návštěvníky na další mládě - samečka ohroženého mandrila, který patří k nejpestřeji zbarveným primátům. Porodila ho sedmiletá samice Jarmilka, která se stala matkou poprvé. Přivedla na svět dvojčata, což je u mandrila velkou vzácností, novorozená samička však uhynula den po porodu.

„Vzhledem k tomu, že samice neměla žádné předchozí zkušenosti s odchovem mláďat, ani neměla příležitost pozorovat odchov u jiné samice, zvládla nakonec péči pouze o jednoho svého potomka. Druhé mládě uhynulo den po porodu,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Dodala, že jako u většiny ohrožených druhů i v tomto případě je při odchovu mláďat v lidské péči jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka vyloučený.

„I přesto považujeme tento odchov za mimořádný úspěch a pro samici znamená získání velmi cenných zkušeností do budoucna. Věříme, že v případě opakovaného porodu dvojčat by již zvládla péči o obě mláďata,“ podotkla Kalousková.

Mandril se řadí do skupiny pralesních paviánů, kteří se vyznačují krátkým ocáskem. Obývá západní část Afriky od jižního Kamerunu na jih po Gabon. Žije v malých rodinných skupinách v deštných pralesích, kde se zdržuje hlavně na zemi. Na stromy vylézá v noci nebo v případě nebezpečí.

Samec může být více než dvakrát mohutnější než samice, dosahuje hmotnosti kolem 30 kilogramů, samice asi deset kilogramů. Má také mnohem barevnější srst a mohutné špičáky podobné špičákům šelem. V některých zemích je mandril hojně loven pro maso a je ohrožen také kvůli úbytku přirozeného prostředí.