Milionová zpronevěra v Hradci Králové je promlčená

Hradec Králové – Zpronevěra půldruhého milionu korun z konkursu firmy Cambridge Trading Company v Hradci Králové se před soud nedostane a zůstane bez trestu. Případ bývalé konkursní správkyně Jany Svobodové, která podle kriminalistů peníze z firmy vzala, policie odložila. Je promlčený.

Firma Cambridge Trading Company sídlila v hradeckém domě. V roce 2004 zkrachovala, a tak do ní nastoupila správkyně Jana Svobodová jmenovaná krajským soudem. „Zpronevěřila peníze, které měla rozdělit věřitelům. Pro svoji potřebu použila částku jeden a půl milionu korun. S ohledem na to, že se skutek stal v letech 2004 až 2005, musel vyšetřovatel celý případ odložit z důvodu promlčení,“ prohlásila mluvčí Policie ČR Hradec Králové Ivana Ježková.

Zpronevěru v konkursu Cambridge Trading přitom nezjistil soud, ale správce, který do firmy nastoupil v roce 2011. „Při tom množství konkursních případů, kdy na jednoho soudce připadá 850 až 1 000 insolvenčních spisů, je velmi obtížné a téměř v lidských silách nemožné detailně kontrolovat činnost správce,“ komentuje problém mluvčí Krajského soudu Hradec Králové Jana Ela Kliková.

Bývalou konkursní správkyni Svobodovou se nyní oslovit nedaří, na aktuálním seznamu insolvenčních správců krajského soudu už není.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Na problém s promlčením trestného činu po pěti letech narazili také policisté v Rychnově. Vyšetřovali stavbu Pašerácké lávky v Bartošovicích. Zjistili, že podnikatel si nechal zaplatit 200 tisíc korun od obce za tu samou studii, za kterou už vesnice jednou zaplatila jinému. „Policisté shromáždili podklady pro zahájení trestního stíhání podezřelého. Trestní odpovědnost za podvod však zanikla kvůli tomu, že uplynula pětiletá promlčecí doba,“ potvrdila mluvčí Policie ČR Rychnov nad Kněžnou Alena Kacálková.

Na ni si, jako na příliš krátkou, stěžují vyšetřovatelé především hospodářských deliktů. „Stává se poměrně často, že se o skutku dozvíme až po této promlčecí době,“ dodala Ivana Ježková.

Viníci pak trestu uniknou.