Oheň poničil část zámku v Sedlci

Sedlec (Karlovarsko) - Část barokního zámku v Sedlci u Karlových Varů zničil požár, který vypukl dnes kolem páté hodiny ráno. V době, kdy si lidé ohně všimli, byla už v plamenech skoro celá střecha. S ohněm bojovali hasiči několik hodin, požár zničil i celé patro pod střechou. Podle prvních odhadů půjdou škody do několika milionů korun. Objekt v soukromém vlastnictví je v současnosti prázdný.

Hasičům komplikovala zásah propadající se střecha. Kvůli tomu se nedostali do budovy. Oheň se potom spojovacím krčkem šířil do bočního křídla zámku. Bylo třeba přivolat posily i další výškovou techniku. Pod kontrolu dostali hasiči požár před polednem, poté pokračovali v rozebírání zbytků střešní konstrukce a vyhledávání skrytých ohnisek. „Abychom vyloučili, že v místnostech ve třetím nadzemním patře, kde se zřítil strop, nikdo nebyl, prohledali sutiny speciálně vycvičení psi,“ dodal mluvčí hasičů Martin Kasal.

Požár vyšetřuje policie a hasiči, kteří pátrají po jeho příčinách. V úvahu přichází několik variant, od nedbalosti po úmyslné zapálení. Přesné určení příčiny i stanovení škody nějaký čas potrvá, podotkl Kasal. Majitelem objektu je společnost Green Forest, kdysi tu bylo také ředitelství kaolinových dolů. „Stav objektu a případnou zanedbanost nebo špatnou péči o památku v minulosti město řešit nemuselo,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. 

Areál patřil soukromé ruské společnosti (zdroj: ČT24)