Neviditelné praskliny odhalí unikátní tomograf z Brna

Brno - Odhalit vady materiálů, které by jinak ohrozily provoz dopravních letadel nebo přesně určit umístění zubního implantátu v čelisti. To a mnohem víc dokáže unikátní mikrotomografická stanice, kterou dnes spouští vědci ze středoevropského technologického institutu (CEITEC). Zařízení je jediné svého druhu v Česku a jeho pořízení vyšlo na 18,5 milionu korun. Financovala ho Evropská unie.

Podle Josefa Kaisera ze stanice CEITEC brněnský mikrotomograf funguje na podobném principu jako ty běžné, známé z lékařství. "Hlavní rozdíl je v tom, že na rozdíl od lékařských přístrojů se v tomto případě se otáčí se vzorkem, vysvětlil vedoucí výzkumné skupiny rentgenové mikro a nanotomografie.

Přístroj je speciální také díky tomu, že umožňuje nahlížet do vnitřní struktury věcí, aniž by bylo nutné je rozřezat či porušit. To dovolí využití brněnské mikrotomografické stanice v mnoha oblastech. „Půjde zejména o materiálové a strojní inženýrství, stavebnictví, ale i archeologii nebo forenzní inženýrství. Prostě všude, kde je třeba informace o vnitřním složení objektu,“ řekl  Jozef Kaiser. Vědci za první týden provozu už na tomografu zkoumali staré obrazy, intarze nebo část čerpadla plynového kotle. Dnes mají v hledáčku zkamenělou mouchu v jantaru. 

K čemu bude přístroj sloužit?

Konstruktéři kloubních náhrad mohou sledovat vzájemné působení implantátu a kostní tkáně a zvýšit tím životnost umělého kloubu. Ve strojírenství je možné zviditelnit vnitřní trhliny a bubliny v odlitcích, jejich odstraněním se například zvýší spolehlivost motoru. Je také možné zobrazit deformace složitých dílů lisovaných z plastu a zlepšit tím světelnou stopu reflektoru v autě. Archeologové mohou zkoumat stav nebo rozsah poškození vzácných předmětů. Paleontologové mohou hledat příbuznost vymřelých druhů na základě tvarové podobnosti jejich kostí nebo z nich rovnou vytvářet virtuální knihovny a zpřístupnit tak vzácné nálezy široké veřejnosti.

Stanice bude sloužit i pro komerční účely. České firmy budou moci využít toto jediné zařízení v republice pro svůj vlastní výzkum a vývoj. Vedení střediska CEITEC očekává o přístroj velký zájem, a to nejen od českých firem. „Ani v zahraničí se nejedná o běžné vybavení univerzitních či průmyslových laboratoří,“ potvrdil ředitel CEITECu Radimír Vrba. „Předpokládáme, že právě firmy, kterým se zatím nevyplatí investovat miliony do podobného vlastního přístroje a do vlastní kvalitní obsluhy, budou mít o naše služby smluvního výzkumu a vývoje zájem mezi prvními,“ dodal Vrba. 

Rozhovor s Jozefem Kaiserem (zdroj: ČT24)

Tomograf je vybaven dvěma zdroji rentgenového záření, mikrofokusem pro studium větších předmětů s rozměry desítek centimetrů a nanofokusem pro analýzu vzorků se submikrometrovým rozlišením. Svým výkonem se řadí mezi poslední dostupnou světovou technologii. „Přidanou hodnotou našeho už tak výkonného mikrotomografu jsou špičkoví odborníci. Kromě toho, že naše vědecké pracoviště pořídí unikátní analytické zařízení, může spoléhat i na ostatní odborné kolegy v rámci CEITECu,“ chválil Kaiser.

CEITEC – Středoevropský technologický institut

CEITEC je centrem vědecké excelence v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií. Jeho hlavním posláním má být vybudování významného evropského centra vědy a vzdělanosti se špičkovým zázemím a podmínkami pro nejlepší vědecké pracovníky. CEITEC vznikl ze společného projektu šesti nejvýznamnějších brněnských univerzit a výzkumných institucí: Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického v Brně, Mendelovy univerzity v Brně, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR. Celkový rozpočet centra je 5,2 miliardy korun.