Na neukázněné skialpinisty má KRNAP pokuty

Vrchlabí (Krkonoše) – Neukáznění lyžaři ničí přírodu v Krkonoších, největší problémy dělají skialpinisté, kteří vjíždějí do volného terénu. Správcům národního parku už začíná docházet trpělivost. Osvěta mezi lyžaři se neosvědčila, a tak začnou rozdávat pokuty. Skialpové trasy představují turistické okruhy pro skialpinisty. Jsou to trasy, jež lze kombinovat i s ostatními turisticky značenými trasami a s ostatními cestami a nelesními plochami v 3. a 2. zóně KRNAP. Nejedná se o žádné zážitkové sjezdy do karů ani o slalom mezi stromy, ale o trasy, kde je možné se naučit správně „šlapat“ do kopce, sjíždět a nebo si jen užít pěkný výlet.

Osm tras pro skialpinisty vytyčila na začátku zimy Správa KRNAP. Do volného terénu v první zóně národního parku se ale i přesto dále pouštějí desítky lyžařů. A často si ani neuvědomují, co všechno můžou v přírodě napáchat. „Vrcholové partie jsou pochopitelně pokladem Krkonoš. Jsou to místa, kde se v zimě vyskytuje tetřívek, kde hledá místo ke hnízdění sokol. Tito ptáci jsou v Krkonoších naprostým unikátem, jsou to, pro co jsou Krkonoše cenné a proč jsou národním parkem,“ uvedl tiskový mluvčí KRNAP Radek Drahný. Správci parku se nejprve snažili naučit návštěvníky hor pravidlům zábavnou formou. Nepovedlo se, a tak se chystají zpřísnit dohled a neukázněné lyžaře nekompromisně trestat. „Za porušení pravidel, mimo jiné právě zákazu vstupu mimo značené cesty v první zóně národního parku, hrozí správní řízení, které může skončit až pokutou ve výši deset tisíc korun,“ vysvětlil náměstek ředitele KRNAP Jakub Kašpar.

Že chování lyžařů únosnou mez už přerostlo, uznávají i starostové krkonošských obcí, kteří se jinak návštěvníků vždycky zastávali. „Vítáme disciplinované návštěvníky. Ty, kteří respektují pravidla. Krkonoše jsou bohužel tak malé hory, že terény pro volné lyžování tady nejsou příliš vhodné,“ prohlásil starosta Vrchlabí Jan Sobotka (ZVON).

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Skialpinistické trasy jsou v Krkonoších prozatím zkušebně povoleny pouze na dva roky. Pokud budou lyžaři porušovat pravidla i nadále, hrozí, že Správa Krkonošského národního parku první zónu opět uzavře.

Krkonoše
Zdroj: ČT24