Českolipské muzeum skrývá válečnické štíty guinejských domorodců

Česká Lípa - Českolipské muzeum vlastní dva dřevěné válečnické štíty z Nové Guiney datované na přelom 19. a 20. století. Do Evropy byly dopraveny v době první republiky. S domorodci, kteří je vyrobili a používali, se ale podařilo navázat kontakt teprve po druhé světové válce. Šlo o izolovaný pralesní kmen - a o to je jejich dílo vzácnější.

Štíty jsou součástí sbírky kapitána rakousko-uherského válečného námořnictva Karla Löweho. O jaký se jedná unikát, dlouho nikdo netušil. Štítů si všimli až odborníci, kteří přijeli zkoumat rituální melanéskou masku kepong.

Oba štíty pocházejí z Nové Guiney, z pobřežní oblasti Asmat Mimika. „Na zadní straně jsou umístěna svisle držadla. To znamená, že štít sloužil k obraně jedince,“ vysvětluje ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Exotické předměty se podle záznamů do Evropy dostaly ve 20. nebo 30. letech minulého století. Guinejští domorodci je ale vyrobili ještě o něco dřív. Kdo je od nich získal, zůstává záhadou. Unikátní jsou i v evropském měřítku. O štíty mělo zájem Náprstkovo a také Národní muzeum. Zůstanou ale v České Lípě, kde je odborníci stále ještě zkoumají. „Jsou uloženy v depozitářích a i z hlediska jejich cennosti nejsou běžně přístupné,“ dodává Vitáček.

Nečekaný nález se v depozitáři nenašel poprvé. Před lety v něm náhodně objevili i vešebty ze starověkých egyptských hrobek. Dnes už jsou součástí expozice.

Sbírka kapitána Karla Löweho je velmi obsáhlá a vydala by na několik výstav. Exponáty pocházejí hlavně z Číny. Nové exponáty ze sbírky kapitána Löweho si budou moct návštěvníci prohlédnout až příští rok.