V ghettu Přednádraží se uklízí, zítra přijde kontrola

Ostrava – Na sto padesát Romů neuposlechlo výzvu stavebního úřadu Moravské Ostravy a odmítlo se do včerejší půlnoci vystěhovat z ghetta Přednádraží v ostravském Přívoze. Argumentují tím, že domy, které úředníci označili za neobyvatelné a ohrožující životy a zdraví, nejsou v natolik dezolátním stavu, aby se v nich nedalo bydlet. Před zítřejší kontrolou ze stavebního úřadu se obyvatelé Přednádraží rozhodli své domy svépomocí opravit.

Podle úřadu stav domů ohrožuje zdraví a životy obyvatel. Hrubě poškozeny jsou nosné konstrukce, komíny i střechy a vnitřní rozvody elektřiny nejsou schopny bezpečného provozu. V domech je vadná kanalizace, od minulého týdne nájemníkům neteče voda.

Zhruba polovina obyvatel se po výzvě úředníků z lokality odstěhovala, přibližně sto padesát Romů ovšem včera odmítlo své byty opustit s tím, že jsou jejich domovem, za který řádně platí nájem. Nájemní smlouvy ovšem platné nemají.

Majitel budov Oldřich Roztočil, který je sám s ostravskými úřady ve sporu o správu kanalizace, uvedl, že obyvatele vyzval, aby domy opustili. Odmítli to ale udělat. „Čekal jsem, že přijdou minimálně úředníci, když v pátek tvrdili, že je to tu životu nebezpečné, a muselo se to zavírat ze dne na den, ale nepřišel nikdo,“ řekl Roztočil. Dnes všem místním Romům přivezl nedělní oběd zdarma, aby je v boji s byrokracií podpořil.

Velký úklid pro úředníky

Lidé z Přednádraží se totiž na protest rozhodli úřadům dokázat, že jejich domy obyvatelné jsou. Po včerejším kosení trávy a zametání chodníků proto začali svépomocí opravovat balkony, střechy domů a sklepy. „Míchají maltu, chystají se zazdívat sklepy. Čekáme na hřebíky, abychom mohli deskami zabezpečit vstupy na nebezpečné balkony,“ řekl aktivista Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, který obyvatelům ghetta pomáhá. V pondělí se podle něj obyvatelé ghetta chystají sdělit stavebnímu úřadu, že určité vytýkané závady odstranili, a požádají, aby úřad zrevidoval své rozhodnutí a vydal nové stanovisko.

Velkým úklidem se Romové připravují  na kontrolu ze stavebního úřadu, která má do ghetta zítra přijít. Jejím skutečným cílem je ovšem zkontrolovat, zda jsou domy vyklizené. „Pokud nebudou domy vyklizené, podniknou úředníci další kroky, které budou součástí správního řízení. V této chvíli ale nemůžu říct, jak budou postupovat,“ řekla mluvčí radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Jako jedna z variant se údajně diskutuje možnost exekučního vystěhování.

Majitel domů: Úřady jednají účelově a vše sledují z pohodlí domova

Roztočil řekl, že jednání úřadů vnímá jako účelovou věc. To podle něj potvrzuje i fakt, že zatímco v pátek lidem říkali, že kvůli stavu domů mohou zemřít, teď situaci sledují v médiích z pohodlí domova a nedělají nic. „Ráno jsem zjistil, že ti lidi tady jsou úplně bez peněz, tak jsme koupili nějaké jídlo. Přicházejí je sem podpořit i Romové z okolí, kteří se obávají, že se úřad bude chtít podobným způsobem zbavit i jich. Zítra (v pondělí) podám odvolání a chci taky zjistit od stavebního úřadu, jestli nenajdeme cestu nějakého provizorního řešení,“ řekl podnikatel.

O tom, že se dvě stovky Romů musí z ghetta vystěhovat, rozhodl stavební úřad tento týden. V ghettu žilo 44 rodin, přičemž 36 z nich má děti; část obyvatel se na základě rozhodnutí úřadu odstěhovala, a to buď na ubytovny, nebo k příbuzným. Jednalo se zejména o neplatiče. Dvacet rodin ovšem odmítá ghetto opustit – někteří lidé totiž v místě žijí i třicet let.

Romové z ghetta Přednádraží dobrovolně neodejdou (zdroj: ČT24)