Lékaři obvinili Karlovarský kraj z pokusu o privatizaci nemocnice

Karlovy Vary - Lékaři obvinili Karlovarský kraj, že se jako zřizovatel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) snaží zneužít jejich protestu k překotné privatizaci nemocnice. Pokud by se to kraji podařilo, byl by podle primáře ARO Romana Brázdila prvním regionem, kde nebude ani jedna nemocnice kontrolovaná krajem nebo státem. Zástupci lékařů své obavy prezentovali po setkání s náměstkem ministra zdravotnictví Vladimírem Pavelkou. Ten není pronájmu nemocnice příliš nakloněn. Vztah soukromých subjektů k pronajatému majetku podle něj může být problematický. Z KKN hodlá odejít 78 lékařů, což je zhruba 30 procent doktorů nemocnice.

Zástupci Karlovarského kraje, i když byli na jednání pozváni, se ho nezúčastnili. Hejtman Josef Novotný (ČSSD) dnes ale řekl, že o žádné schůzce nevěděl. „To mě moc mrzí, určitě bych se takového jednání zúčastnil,“ poznamenal. Pronájem nemocnic je podle něj na dlouhou debatu a není to věc, která by se stihla v nějakém rychlém termínu: „Za zásadní považuji shodu všech subjektů, kterých se tato záležitost týká. Tedy krajské koalice ČSSD a KSČM, lékařů z nemocnic i zástupců radnic ve městech, kde nemocnice jsou.“ Odmítl zároveň kritiku, že jednání není transparentní. Dnes například debatoval o budoucnosti nemocnice s karlovarským primátorem. Dodal také, že chápe některé lékaře, kterým se případný nájem nemusí líbit: „Určitě by se ale v nemocnici zavedl mnohem větší pořádek.“

Lékaři ani jejich odborové organizace ovšem nemají o současných aktivitách kraje mířících k pronájmu nemocnic žádné informace, uvedl člen představenstva České lékařské komory a karlovarský lékař Karel Moravec. Konstatoval, že by se tomu patrně obecně nebránil, je to však podmíněno naprosto transparentním postupem krajské reprezentace: „A to se neděje. Privatizovat se přitom snaží levice, která to v programu nemá.“

Telefonát Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Jako řešení současné komplikované situace v krajském zdravotnictví navrhli lékaři z Karlových Varů cestu, která by ji mohla do jisté míry řešit. Podle Brázdila by měla vzniknout v ČR páteřní síť krajských nemocnic, kterou by řídilo a kontrolovalo ministerstvo zdravotnictví, nikoliv kraj. Lékaři tvrdí, že snaha o pronájem nemocnic je jen prvním krokem k jejich další privatizaci a převodu na nové vlastníky.

Kraj už začátkem roku pronajal nemocnici v Sokolově, tam nyní žádný lékař výpovědí nehrozí. Poukazuje na to i krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva, který je zastáncem pronájmu nemocnice. Krajští radní ale v tomto ohledu jednotní nejsou. Odboráři se navíc obávají, že by se pronájmem zhoršila dostupnost lékařské péče.   

Karlovarská nemocnice
Zdroj: ČT24