Z městských karet se dají číst data na ulici. Stačí mobil

Pardubice - Z pardubických městských karet lze ukrást osobní údaje pomocí jednoduché aplikace v mobilním telefonu. Upozornila na to organizace Iuridicum Remedium (IuRe), podle níž za to může zastaralý čip v kartě. Stejnou přitom používají v řadě dalších měst statisíce lidí. Radnice tvrdí, že o problém nejde a čipy vyměnit nehodlá.

Městskou kartu v Pardubicích používá přes sto tisíc lidí; žáci s ní platí obědy ve školách, cestující zase městskou hromadnou dopravu. Pomocí telefonu je možné z karty načíst některé informace o jejím držiteli jako třeba jméno, příjmení, číslo karty, i zda je karta zlevněná. „Stačí se telefonem přiblížit ke kapse, v níž má dotyčný člověk kartu, a z toho se pak dají přečíst údaje,“ tvrdí mluvčí Iuridicum Remedium Kateřina Hlatká. Stejnou kartu používají například v Plzni nebo Hradci Králové.

Pardubická radnice ale o výměně čipu za modernější neuvažuje. „Řešilo se to i přes Úřad na ochranu osobních údajů, který řekl, že v tomhle není žádný problém,“ reagoval náměstek primátorky Martin Bílek (SPP). I ředitel pardubických dopravních podniků Tomáš Pelikán má za to, že jde o pseudoproblém. „Žádné informace, které by mohly sloužit čemukoli nebezpečnému, se vyčíst nedají,“ tvrdí.

Společnost Iuridicum Remedium ale takovou jistotu ohledně zneužitelnosti dat nemá. Podle Kateřiny Hlatké může jít o problém třeba v případě stalkera, který si někoho vyhlédne a prostřednictvím aplikace si zjistí osobní údaje dotyčného člověka. Kvůli možnému riziku krádeží dat se už zastaralého čipu zbavila například Praha. Karta opencard má tedy novější, bezpečnější verzi čipu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)