„Ekologičtí“ strážníci v Chomutově

Ústí nad Labem - Chomutov posadil strážníky na elektrické skútry a ročně by tak měl ušetřit až stovky tisíc korun. Jejich provoz je totiž výrazně levnější, než je tomu u běžných aut. Nehodí se však do špatného počasí a strážník je na skútru proti výtržníkům úplně sám.

Silnice nebo chodník, to není pro elektrické skútry žádný problém. Na rozdíl od aut se totiž dostanou všude. Navíc strážníci při hlídání pořádku nejsou skoro slyšet. „Skútr je tichý, lidi jsou překvapení, když se u nich objevíme, nečekají to,“ potvrzuje strážník Jindřich Weinert. „Řešili jsme problém nevhodného chování na cyklostezkách a na širších komunikacích na sídlištích, to všechno skútr dovoluje,“ dodává náměstek chomutovského primátora Jan Řehák. 

Měsíční provoz elektrického skútru vyjde téměř čtyřikrát levněji než u auta. Strážníci v ulicích ale přiznávají, že z počátku nebyli nadšení, že je jejich velitelé na skútry posadili. „Skútry jsou nepohodlné, když prší. Jinak jsou velmi užitečné,“ říká strážník Petr Sabo.  

Strážníci navíc na skútru jezdí sami a nemohou se proto pouštět do větších potyček. Musí okamžitě volat kolegu na pomoc. Hlídky v autech jsou naopak vždy po dvou. Strážníci používají skútry jenom během dne, v noci jsou pak v garáži a nabíjí se. Elektrická vozítka jezdí pomaleji než motorka a také jejich ovládání se liší. „Když je motor benzinový, tak přidáte plyn a auto jede, elektrický skútr má malé zpoždění,“ upozorňuje Jindřich Weinert. „Strážníci byli ke skútrům nejprve zdrženliví, ale po zaučení se jim to líbí,“ uzavírá zástupce ředitele městské policie Petr Zálešák.

Město má pronajato šest skútrů. Jestli si je nechá nastálo, se rozhodne až po prvních měsících provozu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)