Nadějkovští obnovili místní zahradu

Nadějkov – Vlastníma rukama se obyvatelé Nadějkova a okolí pustili do obnovy zahrady mezi tamním kostelem a farou. Dlouho se nevyužívala, přestože je na náměstí. Teď už slouží k odpočinku, dětským hrám, pořádání táboráků i koncertů a občas slouží dokonce jako letní kino. Kromě nové podoby zahrady si místní pochvalují i to, že je společná práce ve vsi neuvěřitelně stmelila. Mezi brigádníky pochopitelně nechyběl ani farář.

Ještě na začátku roku byla zahrada zavřená za plotem, bezúčelně zarůstala a místy se nenápadně měnila ve smetiště. To se místní rozhodli změnit. Káceli, sázeli, nosili kamení, bourali a budovali. A zdaleka s tím ještě neskončili. Přibude ještě chýše pro děti, vedle altán a nakonec přijde na řadu zadní část zahrady.

S obnovou začali na jaře s projektem zahradního architekta v rukou a s dotací 350 tisíc korun od Nadace Via a radnice. Proměnou zahrady postupně začala žít celá obec. Na první koncert přišlo na místní poměry hodně lidí. Teď se chystají na filmy a přicházejí, i když se v zahradě nic neděje – jen tak se pokochat a posedět.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)