1 300 metrů asfaltu stálo 12 milionů. Dotace se budou zřejmě vracet

Liberec – Kontrola ministerstva financí zjistila, že firma, která postavila kolem libereckého sportovního areálu asfaltovou dráhu, chybovala v žádosti o dotaci. Nyní proto hrozí, že bude muset téměř 12 milionů korun vracet. Zakázka, ve které sto metrů dráhy vyšlo na necelý milion korun, se nelíbí především místní opozici. Ta navíc kritizuje fakt, že dotyčná firma vybrala jako zhotovitele zakázky svou sestru - společnost Syner.

Stavbu víceúčelové sportovní dráhy v Liberci z drtivé většiny, více než 90 procent, zaplatily fondy EU. Podle pravidel pro přidělování dotací ale o evropské peníze mohou žádat pouze malé a střední společnosti. Audit tuzemského ministerstva financí potvrdil, že zakázku provedla S-Group Sport Facility Management. Ta je přitom součástí holdingu S-Group, jenž patří mezi největší stavební a developerské firmy v zemi.

Podle úřadu se jedná o zásadní pochybení. „Příjemce nesplnil základní podmínky pro udělení dotace,“ upozornil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Žadatel o dotaci, firma S-Group Sport Facility Management, závěr auditu odmítl. „Jsme toho názoru, že naše společnost nepochybila, což dokazují i externí analýzy,“ uvedl jednatel firmy Lukáš Přimda.  

Vracet by se mělo necelých 12 milionů

Kontroloři chybu vytýkají Regionálnímu operačnímu programu Severovýchod (ROP Severovýchod), tedy úřadu, který evropské dotace přerozděluje. Ten zase vinu přenáší na samotnou firmu. V čestném prohlášení údajně uvedla nepravdivé informace. ROP Severovýchod proto uvažuje o odebrání dotace. „S-Group by měla vrátit Regionální radě 11,7 milionu korun,“ řekla mluvčí ROP Eva Jouklová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Za 1 300 metrů dráhy stavební firma inkasovala 12 milionů korun. Každých sto metrů tedy stálo necelý milion. Česká televize oslovila firmu, která podobné dráhy projektuje. Ta odhaduje běžnou cenu na zhruba třetinu. „Taková stezka by měla stát čtyři až pět milionů korun,“ podotkl Jiří Shejbal ze společnosti Transconsult.

Jan Korytář, zastupitel Liberce:

„Je to jenom další ukázka toho, jak se v České republice i tady v Libereckém kraji zneužívají veřejné peníze.“

Liberecká opozice navíc upozorňuje na to, že samotnou dráhu zhotovila firma Syner. I ta je součástí holdingu S-Group. Obě společnosti, žadatel dotace i zhotovitel, tedy mají stejného vlastníka. Firma Syner se k zakázce odmítla vyjádřit. Jestli se bude muset dotace vracet, bude zřejmé v první polovině září, kdy bude zasedat Evropská komise.