Nemáme krev, hlásí plzeňská nemocnice. Zahájila mimořádné odběry

Plzeň - Jako kritický označují lékaři plzeňské fakutlní nemocnice tamní stav zásob krve. Množství vzácné tekutiny výrazně kleslo v posledních dvou týdnech. Během léta jsou běžní dárci mimo město, přestože je po krvi větší poptávka. Transfuznímu oddělení chybí všechny krevní skupiny, nemocnice proto dárce zve na mimořádné odběry. „Kdyby přišla nějaká větší havárie či větší, složitější operace, mohlo by se stát, že krev nebude žádná,“ upozorňuje lékařka Mája Švojgrová.

Situace v Plzni je podle zdravotníků opravdu vážná. Nedostává se především krevní skupiny 0-, která se využívá nejvíc. Transfuzní oddělení ohlásilo, že nyní je na polovině běžných zásob. Pokud by se prý stav zásob nezlepšil, musely by se začít odkládat plánované operace. „Ono to dneska už trošku hrozilo, protože během noci jsme vydávali velké množství právě negativních krví,“ podotkla primářka transfuzního oddělení Růžena Herinková.

Současnou krizi způsobila kombinace několika negativních jevů. Jednak je během léta mnohem více úrazů než po zbytek roku a zároveň pravidelní dárci odjeli na dovolenou. Počet lidí, kteří mohou darovat, navíc snižuje sezona alergií.

Pokud nebude dostatek krevního typu 0-, bude se muset podávat krev RHD+. To ale přináší určitá rizika. Pacient si po určité době může eventuálně vytvořit protilátku," zdůraznila Herinková. Transfuzní oddělení má v databázi kolem 10 tisíc dárců, pro lokální
spotřeby krve by ale potřebovalo zvýšit počet dárců i odběrů.

Mimořádné odběry ve Fakultní nemocnici v Plzni ode dneška probíhají každý den, mimořádně tedy mohou lidé přijít darovat i během sobotního dopoledne. Ostatní dny odběry pokračují vždy od 06:30 do 17:00. Výzva pro dárce platí i v následujících týdnech. Více informací lidé získají na webových stránkách plzeňské nemocnice.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)