Pohádkový hrad Bouzov dostal pohádkové osvětlení

Bouzov (Olomoucko) -  Jeden z nejznámějších hradů v Česku se ještě donedávna ztrácel každou noc ve tmě. V sobotu v noci byl poprvé vidět na kilometry daleko i po setmění. První rozsvícení nejnavštěvovanější památky v kraji si nenechaly ujít desítky lidí. A stálo to za to. Přesně v 9 hodin večer se Bouzov poprvé rozzářil do tmy.

„Osvětlení ještě zvýší atraktivitu památky a může pomoci při některých společenských akcích či filmování,“ řekl ředitel olomouckých památkářů František Chupík. Podle něj osvětlení také podtrhne jedinečné působení romantizující architektury v krajině. Na hradbách se nacházejí reflektory, svítidla jsou i na ochozu a u brány. „Svícení předpokládáme každou noc, ale musíme ještě doladit detaily,“ doplnil ředitel.

Podle Chupíka je osvětlování důležitých míst v Evropě běžné už od období neolitu. Masověji začalo být využíváno ve druhé polovině 20. století. V Olomouckém kraji do tmy září například hrady Helfštýn a Šternberk, zámek Jánský Vrch nebo olomoucké Klášterní Hradisko a Čestný sloup Nejsvětější Trojice.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Nasvícení romantické památky přišlo na více než 2 miliony korun. Díky nasvícení se turisty vyhledávaná pamětihodnost stala výraznou dominantou krajiny i ve večerních hodinách. Hrad má dvě fáze osvětlení. Slavnostní a veřejné na běžné dny. Vidět by měl být až z takzvaného mohelnického kopce. Světla se zapínají na soumrakový spínač. Svítit budou od pondělí do neděle.