U Budějovic se může začít stavět dálnice

České Budějovice – Ředitelství silnic a dálnic získalo stavební povolení na úseku dálnice D3 u Českých Budějovic. Povolení se týká asi 1,2 z celkových 3,1 kilometru úseku Borek–Úsilné. ŘSD na nich chce postavit i dva mosty nebo automatický sčítač dopravy. Po desetiletích čekání se tak může začít stavět dálnice hned u krajského města. Stavba má stát podle orientačních údajů ministerstva dopravy asi 430 milionů korun.

Kilometrový úsek u Budějovic začne podle jejich primátora Juraje Thomy ŘSD stavět s předstihem před dalšími částmi D3 v regionu. „Je technologicky náročnější než stavba hlavní trasy dálnice,“ vysvětlil primátor.

Začít stavět by se mělo v úseku Borek–Úsilné ještě v srpnu. ŘSD ale předpokládaný termín zahájení nestihne, musí nejprve vybrat dodavatele prací. Hledá ho současně s dodavatelem pro úsek mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem. V obou případech by chtělo stavět jedenáct společností. Výběrová řízení jsou dvoukolová, tento měsíc vyprší lhůta pro odvolání proti případnému vyloučení v prvním kole.

U Českých Budějovic se začne stavět dálnice téměř půl století poté, co se D3 spojující jižní Čechy s Prahou poprvé objevila ve státní dopravní koncepci. Primátor Thoma ovšem připomněl, že o rychlé silniční spojnici Budějovic a Prahy se mluvilo již ve 20. letech minulého století. S dálnicí D3 počítaly všechny plány na výstavbu dálnic před rokem 1989 i po něm. V roce 1997 však vláda odložila její stavbu za rok 2005.

V současných plánech figuruje dálnice D3, která začíná u Prahy a vede do Českých Budějovic. Vysokorychlostní komunikace má pokračovat i dále na jih, ovšem v podobě rychlostní silnice. R3 povede z Českých Budějovic k Hornímu Dvořišti, kde se napojí na rakouskou rychlostní silnici S10 dále do Lince. Z plánovaných 138 kilometrů D3 a dalších téměř 40 kilometrů R3 je zatím otevřeno pouze necelých čtrnáct kilometrů mezi Táborem a hranicí Jihočeského kraje se Středočeským.