Únik plynů v Synthesii způsobila technická závada

Pardubice – Dvě nehody z minulého týdne, při kterých z chemičky Synthesia unikly do ovzduší škodlivé plyny, způsobila technická závada. Zjistila to vyšetřovací komise, která nehody prošetřovala. Po druhém úniku se oblak nitračních plynů dostal nad Pardubice a Rosice. Město prostřednictvím rozhlasu lidem doporučilo, aby zavřeli okna a nevycházeli. Oblak se postupně ve vysokých výškách rozplynul, nikdo nebyl zraněn.

„Vyšetřováním nebylo prokázáno žádné zavinění lidského faktoru,“ uvedla mluvčí Synthesie Jaroslava Doležalová. Podle závěrů komise nehody způsobila technická závada filtrovacího zařízení odpadní kyseliny z výroby vojenské nitrocelulózy. Závada na prasklém sítu zavinila únik částic nitrocelulózy do zásobníků s odpadní kyselinou a v kombinaci s extrémně vysokými teplotami v minulém týdnu se začaly částice odpadní nitrocelulózy rozkládat. Při reakci vznikly plyny, které poškodily zásobníky a unikly do ovzduší.   

Z vyšetřovací zprávy vyplývá celkem 22 technických a technologických opatření, která si vyžádají náklady několika desítek milionů korun. Podle chemičky se již většina z nich uskutečnila, zbývající preventivní opatření firma plánuje na pozdější dobu. Nově se také ztrojnásobují povinné kontroly.     

Výroba se po nehodě zastavila, koncem minulého týdne byl znovu spuštěn provoz výroby průmyslové nitrocelulózy. Výroba vojenské nitrocelulózy bude obnovena po dnešním zkušebním najetí.