Na chráněné dílny přišly zlé časy

Pardubice – Odborníci a majitelé chráněných dílen dnes jednali v Pardubicích o možnostech dalšího zaměstnávání zdravotně handicapovaných. Většina lidí se zdravotním postižením totiž hledá práci marně třeba i několik let. Vedoucí poradny pro zdravotně postižené Věra Dreslerová trvdí, že z těchto lidí pracuje zhruba 40 procent, přičemž dalších 20 procent by pracovat chtělo. V Pardubickém kraji je ale situace ještě horší, práci má jen 16 procent zdravotně postižených lidí.

„Zdá se mi, že v současnosti se to dělá tak, že je jednodušší chráněné dílny zavřít a ušetřit dejme tomu 2 miliardy. Nad dalšími důsledky ale nikdo nepřemýšlí,“ míní provozovatel chráněné dílny Ladislav Velinský. Ten provozuje chráněnou dílnu na Chrudimsku, zaměstnal už 58 lidí se zdravotním postižením. Ovšem jak tvrdí, stát mu jeho podnikání neusnadňuje. Naopak prý stále nové zákony a nařízení spíše ohrožují samotnou existenci chráněných dílen.

Podobné zkušenosti mají i další podnikatelé, přitom chráněné dílny jsou většinou jedinou volbou pro zdravotně handicapované, kteří pracovat chtějí. Ti, kteří štěstí nemají, musí dál čekat na úřadu práce. Podle slov ředitele pardubického úřadu práce Petra Klimpla se v kraji pohybuje počet uchazečů o zaměstnání OZP (osob se zdravotním postižením) okolo čtyř tisíc. V regionu působí 50 chráněných dílen, žádná z nich ovšem v současnosti další zaměstnance nepřijímá.