Klínovec má novou čtyřsedačkovou lanovku

Boží Dar (Karlovarsko) - Na krušnohorském Klínovci skončila výstavba nové čtyřsedačkové lanovky nad sjezdovkou Přemostěná. Nahradila původní zastaralé kotvy. Lanovka Doppelmayr Suzuki má podle mluvčího Skiareálu Klínovec Adama Svačiny kapacitu 2 400 osob za hodinu. Zároveň se oproti původní lanovce prodloužila.

Lanovka na sjezdovce Přemostěná má nástupní stanici na stejném místě jako stará kotva. Výstupní stanice se ale posunula výš a sjezdovka se tak prodloužila. Klíčová fáze stavby proběhla v červenci. S montáží nosných stožárů musel kvůli nepřístupnému terénu pomáhat i vrtulník. „Úpravami prošla sjezdovka a byla rozšířena. Díky nové lanovce se teď zrychlí přeprava i na lanovce CineStar Express,“ dodal Svačina.

Lanová dráha už prošla i zátěžovou zkouškou. Místo cestujících vezla 380 sudů s plzeňským pivem o celkové váze 23 tun. Při této zátěži se zkoušely různé jízdní režimy, například i náhlé zastavení, uvedl Svačina.

Čtyřsedačková lanovka na Klínovci
Zdroj: ČT24

Kromě stavby lanovky nad sjezdovkou Přemostěná pokračuje také výstavba technického zázemí areálu a začala první část stavby další z lanovek, která povede do Jáchymova. Vznikne místo jednosedačky z roku 1965. Vykáceny byly stromy v dráze lanovky a hotové jsou základy pro stožáry. S lanovkou vznikne také nová sjezdovka dlouhá téměř tři kilometry.

Situace v operačním programu vlekařům komplikuje financování

Další rozvoj sjezdovek v regionu můžou v současnosti zkomplikovat zastavené dotace z regionálního operačního programu. Vlekaři připravují a vylepšují další sjezdovky, počítali při realizaci i s evropskými penězi. Práce se nemohou zastavit, protože by tím porušili podmínky pro čerpání dotací, uvažují proto o úvěrech. „Pokud se nezmění situace do konce listopadu, tak se jedná o nějakých 65 milionů,“ upřesnil Svačina.

Reportáž Antonína Bruštíka o nové lanovce na Klínovci (zdroj: ČT24)