Vrcholky Jeseníků pokryl první sníh

Jeseník - Vrcholky Jeseníků časně ráno pokryl první sníh. Podle šéfa tamních horských záchranářů napadly zhruba dva centimetry. Sněhová pokrývka se ale zřejmě dlouho neudrží. Na horách se dnes teploty pohybovaly pod bodem mrazu, jde o obrovský teplotní skok. Ještě na začátku týdne bylo o 20 stupňů více. Ve středu odpoledne sněžilo i na Sněžce.

Podle meteorologů se jednalo jen o krátkodobý výkyv počasí vyvolaný skokovým ochlazením. Teplota totiž kvůli zvýšené oblačnosti náhle klesla o zhruba 15 stupňů Celsia, v následujících dnech se ale opět vyjasní. Mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák dodal, že se jednalo určitě o poslední sněžení minimálně pro následujících deset dní.

Ještě na začátku týdne chodili turisté na Pradědu v tričku

„Ve vrcholových partiích na Pradědu začalo z deště ráno kolem 04:00 sněžit. Ráno bylo kolem minus tří stupňů, napadlo kolem dvou centimetrů sněhu. Jde o poprašek, který bude tát. Myslím, že v pátek už tady zase nic nebude, čeká se oteplení,“ uvedl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Podle záchranářů není sníh na horách v září až tak neobvyklý, první sníh se na několik dní objevuje v září nebo v říjnu. Letos se ale objevil při velkém teplotním skoku, ještě na začátku týdne i na vrcholcích hor chodili turisté v tričku a kraťasích. Teploty se tam pohybovaly ještě v úterý přes den kolem 20 stupňů.