Výtržníci zneužívají tísňovou linku s rostoucí drzostí

Karlovy Vary – Drzost a agresivita lidí zneužívajících tísňovou linku podle záchranářů roste. V Karlových Varech proto hodlají výtržníky pokutovat. První správní řízení zahájili s mužem, který zbytečně vyblokoval tři jednotky hasičů.

Hoří v prvním patře obytného domu. Takovou zprávu předal hasičům na tísňové lince muž, který se představil jako pan Kvasnička. Na místě pak záchranáře urážel. Hasiče zbytečným výjezdem zablokoval téměř na hodinu. „K požáru vyjížděly tři jednotky. Dobrovolná jednotka z Chodova, dobrovolná jednotka z obce Nová Role a Hasičský záchranný sbor ze stanice Karlovy Vary,“ uvedl velitel zasahující jednotky Ladislav Zapf.

Každý den řeší podobný případ také zdravotní záchranná služba. Rozmar výtržníků, kteří zbytečně zaměstnají lékaře, může stát život pacienta, který ho jinde bude potřebovat, vysvětlují zdravotníci. „V případě třeba infarktu, kde dojde k srdeční zástavě, rozhoduje každá vteřina,“ prohlásil ředitel Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Hasiči spočítali, že na tísňové lince loni přijali 165 tisíc hovorů. Jen v desetině případů šlo o situace, kdy lidé pomoc skutečně potřebovali. „Devadesát procent jsou zlomyslná volání. Tedy jenom prozvánění tísňové linky, nebo i oznámení falešných událostí,“ potvrdil mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

Podle karlovarského psychiatra si lidé neuvědomují, jaké nebezpečí mohou svým rozmarem způsobit. „Jsou v úplně jiném světě, v něčem, co neobsahuje obavy tohoto typu,“ podotýká psychiatr Karel Moravec. Podle něj je dobře, že se hasiči rozhodli zneužívání tísňových linek stíhat. Muži, který zbytečně zavolal k vymyšlenému požáru tři jednotky, teď hrozí sankce. „S tímto oznamovatelem jsme zahájili správní řízení,“ dodal Martin Kasal.

Za zneužití tísňové linky hrozí ve správním řízení pokuta ve výši desítek tisíc korun.