Pražští radní odvolali šéfku Pražské informační služby

Praha - Pražští radní odvolali šéfku Pražské informační služby (PIS) Lucii Ramnebornovou. Podle radního Václava Novotného (TOP 09), který odvolání ředitelky navrhl, jsou důvodem výsledky nedávné kontroly v PIS. Ramnebornová ovšem za rozhodnutím vidí osobní mstu a šikanu ze strany Novotného. U soudu v minulých dnech napadla výběrového řízení na post šéfa PIS, které město v létě vyhlásilo, a soud předběžným opatřením zakázal jmenovat do funkce nového ředitele. Ramnebornová by měla podle rozhodnutí rady skončit ke 30. září, od 1. října bude řízením organizace pověřena Jaroslava Nováková, která je v PIS ředitelkou pro turistický ruch.

Podle Novotného byla nedávno dokončena mimořádná kontrola v PIS, která ukazuje na pochybení v oblasti hospodaření, účetnictví a veřejných zakázek. „Kontrola ukázala na opakované problémy se zadáváním veřejných zakázek, přičemž jedna z těchto zakázek se týkala pronájmu památek,“ řekl Novotný. PIS památky pronajala bezpečnostní agentuře ABL FM Services, dříve spoluvlastněné nepravomocně odsouzeným poslancem Věcí veřejných Vítem Bártou. Výsledky podle Novotného neumožňují, aby ředitelka dále zůstávala ve funkci.

Ramnebornová bude rozhodnutí rady respektovat, ale své odvolání dává do souvislosti s tím, že napadla u soudu konkurz na svůj post, který město před časem vyhlásilo. Na radního Novotného také podala žalobu. Novinářům řekla, že se u soudu domáhá ochrany proti dlouhodobé šikaně ze strany Novotného a žádá jeho veřejnou omluvu. Tvrdí, že na ni radní útočil, vydíral ji, mediálně ji poškozoval a snažil se znehodnotit její práci. „Na společné schůzce mi sdělil, že pokud do 48 hodin rezignuji a podám výpověď, tak kontrola dopadne dobře. Pokud ne, tak budou z kontroly vyvozené důsledky,“ tvrdí odvolaná šéfka.  

Ramnebornová se do nedávného konkurzu na šéfa PIS nepřihlásila, podle ní byl diskriminační. „Zadavatel například stanovil zcela účelovou podmínku minimální pětileté praxe v cestovním ruchu. Odpovědným osobám přitom musí být známo, že žalobkyně (Ramnebornová) v době uzávěrky přihlášek do výběrového řízení bude mít praxi pouze čtyři a půl roku,“ uvedla v prohlášení Ramnebornová. 

Novotný, který v minulosti 18 let PIS řídil, však s odvolanou ředitelkou nesouhlasí. „Já si nemyslím, že je to diskriminační podmínka. Odvolání podpoříme důkladnou argumentací a věříme, že soud rozhodnutí přehodnotí,“ uvedl Novotný. U paralelně probíhajících konkurzů na ředitele pražských symfoniků a Galerie hl. m. Prahy není pětiletá praxe podmínkou, ale jen výhodou.  

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Výběrová komise do čela PIS doporučila někdejší šéfku vídeňské odbočky agentury CzechTourism Noru Dolanskou. Novotný řekl, že město bude muset nyní s jejím jmenováním počkat, proti rozhodnutí soudu se ale odvolá.

Ramnebornová do PIS nastoupila v roce 2008, za jejího působení tato příspěvková organizace pronajala sedm známých památek společnosti ABL. Mezi nimi byla například Prašná brána, Petřínská rozhledna nebo Staroměstská radnice. Podle některých kritiků bylo výběrové řízení netransparentní. Firma za pronájem městu platila přes 55 milionů korun ročně bez DPH.

Novotný už v lednu donutil Ramnebornovou, aby smlouvu s ABL vypověděla. Ředitelka s tím ale nesouhlasila. Nyní běží roční výpovědní lhůta. Od února 2013 pak správu památek převezme Muzeum hlavního města Prahy, PIS by se měla více zaměřovat na cestovní ruch.