Lidé z Kopřivnice nechtějí novou teplárnu

Kopřivnice - Proti stavbě nové městské teplárny v Kopřivnici protestuje část místních obyvatel. Tvrdí, že nové kotle znečistí ovzduší a slibované snížení cen tepla nepřinesou. Radnice přesto na stavbě kotelny a nových rozvodů tepla trvá, během měsíce zahájí první práce. Donutil ji k tomu spor o ceny se stávajícím dodavatelem tepla.

Petici proti nové teplárně chtějí organizátoři předat radnici do konce října. V té době už ale její výstavba zřejmě začne. Teplárna bude stát na zatím opuštěné ploše za hypermarketem na okraji Kopřivnice. Obyvatelům okolních domů, kteří se pod petici podepisují, se nelíbí, že nová kotelna bude stát blízko té stávající. „V situaci, kdy současný zdroj bude také v provozu, je nová kotelna velká ekologická zátěž pro město,“ myslí si předseda sdružení Zelená Kopřivnice Milan Slaný.

Stavbu teplárny připravuje radnice prostřednictvím firmy Teplo Kopřivnice. Podle jejího ředitele Igora Kocurka nová plynová kotelna naopak vypustí emisí méně než ta stávající zařízení v areálu Tatry. Kocurek nesouhlasí ani s dalším tvrzením sdružení, že teplo z plynu bude zhruba o 200 korun na gigajoule dražší. „Snížením ztrát na nákladech za vytápění a dodávku teplé užitkové vody ušetří koneční odběratelé 20 až 30 procent,“ tvrdí.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Stavbu nové kotelny a rekonstrukci rozvodů plánuje kopřivnická radnice už šest let. Stejnou dobu trvají spory se stávajícím dodavatelem tepla, firmou Komterm. Dosavadní teplárna kromě plynu spaluje i uhlí a dřevní štěpku, její vedení tvrdí, že právě kombinace více paliv umožní držet cenu níže. Radní ale s touto kotelnou do budoucna nepočítají. „S Komtermem se nedá dlouhodobě dohodnout na cenových podmínkách,“ říká místostarosta Kopřivnice Miroslav Kopečný (ODS). 

Stavba kotelny spolu se 14 kilometry nových trubek vyjde na 350 milionů korun, z toho 100 milionů zaplatí evropské fondy. Staré rezavé potrubí ale z města hned tak nezmizí, radnice se s Komtermem na jeho odstranění zatím nedohodla.