Oprava zámku v Náměšti nad Oslavou finišuje

Náměšť nad Oslavou – Na zámku v Náměšti nad Oslavou je rozsáhlá rekonstrukce už ve finiši. Stavbaři dokončují opravy poslední části střech a krovů a mimořádně odhalené jsou teď také stropní konstrukce podkroví. Takový pohled na odhalené stavební konstrukce zámku se znovu naskytne nejdříve za 100 let.

Střechou už nezatéká a v poslední etapě více než desetiletých oprav se teď vyměňují ztrouchnivělé trámy. „Teď budeme dělat příložku k vazáku, musíme říznout šikminu podél námětku,“ říká tesař Jiří Staněk. Dělníky ještě čeká poslední část krovu, laťování a položení zbývající střešní krytiny.

Kastelán Marek Buš sdělil, že nejsložitější bylo dostat ohromnou masu trámů na zámek, protože žádná technika se nedostane ani na nádvoří. Celkový účet za rekonstrukci je 20 milionů korun na opravy střech a krovů, 16 milionů pak na stropy. Všechny faktury platí stát z rozpočtu ministerstva kultury.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Střecha má být kompletně hotová v listopadu. Kastelán už přemýšlí o nových zážitkových trasách pro turisty. Půda nabízí mimo jiné i unikátní pohledy na důmyslný systém vodního potrubí. První z nových prohlídkových tras na náměšťském zámku bude věnována rodině Haugwitzů, tedy posledním soukromým majitelům panství.