Silnice z Prahy do Kutné Hory se uzavře kamionům

Říčany - Hlavní tah z Prahy do Kutné Hory bude několik měsíců neprůjezdný pro kamiony. Uzavírku pro těžkou nákladní dopravu si nejpozději od 10. října vyžádá oprava dvou mostů u Říčan a Doubravčan, které jsou v havarijním stavu. Při dnešním otevření zrekonstruované Černokostelecké ulice v Říčanech to řekl ředitel pražského závodu Ředitelství silnic a dálnic Jiří Mayer. Řidiči nákladních aut tak budou muset jezdit buď po dálnici D1, po českobrodské silnici nebo po hradecké dálnici D11.

Omezení bude podle Mayera platit od 8., 9. nebo nejpozději 10. října. Jak dlouho potrvá, není známo. U Říčan nebudou moci po silnici I/2 jezdit auta těžší 12 tun, u Doubravčan bude limit stanoven dokonce na 7,5 tuny. „Z tohoto důvodu budou už na dálnici D1 a celé trase značky, které budou informovat řidiče kamionů, že tudy cesta není vhodná,“ uvedl Mayer.

Opatření zřejmě příznivě pocítí obyvatelé Říčan, kterým by se část nákladní dopravy měla vyhnout. „Musíme už zahájit nějaké mediální kroky, aby se o tom začalo mluvit, aby skutečně řidiči kamionů a speditéři věděli, že musí hledat jiné trasy,“ uvedl říčanský starosta Vladimír Kořen, který dnes symbolicky přestřihával pásku opravené Černokostelecké ulice.

Hlavní průtah městem, po němž denně projede více než 20 000 osobních aut a téměř 3 000 kamionů, získal protihlukový asfalt, který snížil hlukovou zátěž o více než 6,5 decibelu. Kořen poukázal na to, že dnes paradoxně otevírá silnici, která se o pár dní později o několik set metrů dál opět uzavře.