ČD odkryly malby na jičínském nádraží

Jičín – Nedávno zakryté nástěnné malby z 30. let na vlakovém nádraží v Jičíně je možné opět vidět. České dráhy je sice schovaly za obří desky s tím, že jsou ve špatném technickém stavu, ale po vlně kritiky, kterou to vyvolalo, ustoupily. Začala se i rýsovat odpověď na to, jak to bude s renovací díla výtvarníka Jindřicha Procházky.

Nástěnné malby překrývaly desky, na které České dráhy chtěly dát kopie obrazů. České dráhy svůj plán vysvětlovaly špatným stavem obrazů. Nakonec ale záměr přehodnotily a desky sundaly. Mluvčí ČD Radka Pistoriusová informovala, že dráhy ustoupily od původního záměru. Důvodem prý byl nesouhlas občanského sdružení Jičínská beseda i samotného města.

Eva Bílková z občanského sdružení Jičínská beseda říká, že sdružení bude usilovat o zrestaurování těchto děl. Přestože nádražní budova, stejně jako malby, na seznamu kulturních památek nejsou, o problém se zajímá a pomoc přislíbil Národní památkový ústav. Na místo vyšle odborníka, který poradí, jak malby Jindřicha Procházky zachránit.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Malby se nacházejí v Jičíně, o spoluúčasti města na obnově se dá diskutovat, zřejmě však město nezaplatí celou obnovu,“ nechal se slyšet místostarosta Jičína Petr Hamáček. Radnice předpokládá spoluúčast Českých drah, kraje i státu.