Prachatická nemocnice bojuje o záchranu

České Budějovice - Už podruhé v tomto roce bojuje nemocnice v Prachaticích o svou záchranu. V prvním pololetí byly jádrem sporu s pojišťovnou ortopedické operace. Teď nemocnici hrozí, že přijde o lůžka na dětském oddělení, což by mohlo vést k jeho zániku. A proti tomu jsou i starostové okolních obcí.

Na konci dubna držela primářka Jaroslava Ambrožová protestní hladovku. Kvůli sporům s pojišťovnou hrozilo rušení ortopedických operací a peníze od začátku roku nedostávala ani metabolická poradna. Neuplynulo ani půl roku a primářka už organizuje další protest, tentokrát petici. „Ta akce vznikla spontánně jako snaha o obranu našich pacientů. Ne všichni by se totiž dostali včas k odbornému ošetření do jiných nemocnic,“ vysvětluje smysl akce primářka oddělení klinické biochemie a hematologie Jaroslava Ambrožová.   

Ohroženo je dětské oddělení s dvaceti devíti lůžky. Podle zřizovatelem zveřejněných plánů pojišťovny jich má zbýt jen deset. A to by vedlo k jeho zániku a odchodu lékařů. Omezování péče chce zabránit petiční akce. Archy podepisují pacienti i lékaři. Petici lze podepsat nejen v nemocnici, ale i v různých obcích okresu. Hned po prvním dnu jsou pod ní desítky podpisů. Protest podporují i starostové v regionu. „Prachatická nemocnice je obslužnou nemocnicí pro velkou spádovou oblast včetně příhraničních části Šumavy,“ vysvětluje prachatický starosta Martin Malý. „Pro pacienty by bylo finančně náročné dojíždět do některé ze zbývajících nemocnic,“ dodává starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka.  

Podle vedení nemocnice je péče o pacienty v příštím roce zatím nejistá. „Naším zájmem je jednat s pojišťovnami tak, aby měla nemocnice co nejdřív jistotu, že zde lékařská péče zůstane zachována,“ uvádí ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš. 

Podle VZP ale zatím nic není definitivní. Pojišťovny teď o počtu lůžek jednají samy mezi sebou. „Těžko lze odhadovat, jestli budou uzavírána celá oddělení, nebo dojde jen k rušení jednotlivých lůžek,“ uzavírá mluvčí krajského oddělení VZP Viktor Lavička.  

O osudu nemocnice, která má spádově přes padesát tisíc pacientů, by se mělo rozhodnout v průběhu podzimu.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)