Orel Míša už létá opět v přírodě

Bartošovice (Novojičínsko) - Ochránci přírody vypustili v Poodří do volné přírody mladého orla mořského. Samec pojmenovaný Míša se letos narodil páru orlů, který hnízdí v Chráněné krajinné oblasti Poodří, v srpnu však zřejmě sežral otrávenou návnadu. Zachránili jej pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku.

Orel, který dostal jméno Míša, má nainstalovanou radiovou vysílačku a pro identifikaci na levé noze ornitologický kroužek a na druhé noze modrý kroužek. „Věříme, že krátce po vypuštění se setká s rodičovským párem a ještě zde nějaký měsíc pobude, než se vydá na potulku. Určitě zajímavostí je, že tento pár v době rehabilitace samce Míši několikrát ve velké výšce kroužil nad záchrannou stanicí. A vůbec není vyloučeno, že se navzájem viděli,“ uvedl šéf stanice Petr Orel.

Podle ochranářů má někdo na orly v Poodří spadeno. Už v červenci kdosi pokácel strom, na němž měli své hnízdo. Stalo se tak těsně poté, co hnízdo opustila mláďata. Po několika dnech ochránci našli nedaleko hnízda návnadu, v níž testy prokázaly jed na hlodavce. „To již bylo zcela jasné, že se někdo úmyslně snaží o likvidaci těchto přísně chráněných dravců,“ uvedl ochranář.

Orel Míša
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Otráveného mladého orla našli ornitologové 17. srpna na hrázi bartošovických rybníků. Podle Orla vykazoval špatnou motoriku, byl v depresi, malátný, měl všechny příznaky otravy. Ochranáři mu hned začali podávat vitamin K1 a podpůrné prostředky.

„Díky včasnému, náhodnému nálezu tohoto otráveného jedince a intenzivní léčbě a chovatelské péči se orla podařilo pro volnou přírodu zachránit. Po několikatýdenní rehabilitaci je zdravotně zcela v pořádku. Jeho současná váha 4 650 gramů potvrzuje, že jde o silného samce, který má velkou šanci na dlouhý životní příběh,“ uvedl Orel.

V Poodří hnízdí zatím jediný pár orlů mořských. Poprvé zahnízdil v roce 2010, ale kvůli dešťům a následné povodni nevyvedl žádné mládě. O rok později už bylo hnízdění úspěšné a orli vyvedli jedno mládě, letos byla mláďata dvě.