Kvůli úniku plynu v Karlových Varech hasiči evakuovali školu

Karlovy Vary - Kvůli podezření na únik plynu evakuovali hasiči 600 lidí ze Základní školy Jana Ámose Komenského v Kollárově ulici v Karlových Varech. Děti si stěžovaly na dýchací potíže. Podle mluvčího karlovarské policie Pavla Valenty ale výbuch ani jiné ohrožení nehrozilo. „Při práci na přípojce nedaleko základní školy došlo k odfouknutí plynu. Vítr jej pak zanesl k základní škole. Kvůli odvětrání budovy byla žákům ukončena výuka,“ řekl Valenta. Na místo vyrazilo šest jednotek hasičů i záchranáři, pět dětí bylo nakonec převezeno do karlovarské nemocnice.

U pěti dětí se projevily lehké příznaky otravy, podle mluvčí karlovarské nemocnice Barbory Silné byly ošetřeny a hospitalizovány na dětském oddělení. Podle lékařů se jen lehce nadýchaly plynu. Ostatní děti se do školy vrátily po poledni.

Podle mluvčí RWE Distribuční služby Jiřího Bezděka se uvolnil zemní plyn z pojišťovacího ventilu na místní regulační stanici. „Nešlo o poruchu. Pojistný ventil zareagoval správně. Možná, že k tomu na tomto místě došlo poprvé a lidi to překvapilo. Ale únik plynu při uvolnění pojistného ventilu je minimální a neohrožuje okolí,“ řekl Bezděk. Provoz regulační stanice podle něj nebyl omezen.