Hořel dům plný staré munice, zemřeli dva lidé

Kostice (Břeclavsko) – Dva lidé zahynuli při nočním požáru rodinného domu v Kosticích na Břeclavsku. Další dva skončili v nemocnici, protože se nadýchali kouře. Hasiči v domě nalezli množství starých zbraní a munice. Podle hasičů ale požár s výzbrojí nesouvisel, rozšířil se zřejmě od svíčky a poničil zejména kuchyni.

Dům, kde hořelo, je odpojen od elektřiny. Požár se rozšířil zřejmě od svíčky, kterou si obyvatelé svítili v kuchyni, právě tato místnost byla ohněm nejvázněji poškozena. Požár spatřila sousedka o půlnoci a přivolala hasiče. Ti na místě pracovali zhruba dvě hodiny, s ohněm se potýkali v celé kuchyni. Na místo přijeli také zdravotníci, kteří se marně pokoušeli zachránit život sedmačtyřicetiletého majitele budovy a jeho jedenapadesátileté družky. Pokusy o resuscitaci selhaly. Dvacetiletá dívka, která v domě také žila, vyskočila před požárem z okna a je v péči lékařů. Požár přežil i čtyřicetiletý muž, kterého zdravotníci převezli do nemocnice.

Vstup Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

V domě, kde hořelo, bylo i množství starých zbraní a funkční munice. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Haida ovšem byla v jiné části budovy, než hořelo. Přesto na místo přijeli pyrotechnici, kteří zajistili desítky kusů staré munice – například granáty nebo cvičnou protitankovou střelu. Po upozornění sousedů nalezli na půdě domu také tři kilogramy TNT. Majitel domu v minulosti čelil obvinění z nedovoleného ozbrojování. Podle sousedů byla policie i později upozorňována na přítomnost zbraní v domě a střelbu na pozemku, už však nezasáhla.